- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSICum se formeaza gusturile bebelusului

Cum se formeaza gusturile bebelusului

Gusturile copilului pot fi educate inca din primele saptamani de viata si dureaza pentru toata viata, ne avertizeaza specialistii, care insista asupra faptului ca alimentatia din primii ani este esentiala pentru stabilirea unor bune obiceiuri alimentare.

Simtul gustului si cel al mirosului se dezolta inca din viata intrauterina. Alimentatia mamei favorizeaza intalnirea bebelusului cu anumite gusturi pe care le percepe prin intermediul lichidului amniotic. Desi cea mai mare parte din nutrienti vine direct prin cordonul ombilical, bebelusii inghit si digera direct si lichid amniotic. Se considera ca 10-20% din proteinele pe care un bebelus le consuma intrauterin provin direct din ce consuma mama. Iar lichidul amniotic are diferite arome in functie de ce mananca si bea viitoarea mamica.

Studiile arata ca bebelusii sunt mai mai dispusi sa consume apoi alimente al caror gust l-au simtit deja indirect din viata intrauterina.

Asa se explica, spun cercetatorii, si faptul ca in cazul copiilor adoptati, care nu mai au de-a face cu cultura carora le apartin prin gene, se manifesta o preferinta nativa pentru meniuri din bucataria culturii respective, chiar daca mama adoptiva nu le-a dat sa guste vreodata astfel de meniuri.

Bebelusul incepe sa recunoasca si sa aprecieze diferite gusturi incepand din al doilea trimestru de sarcina, mugurii papilelor gustative permitandu-i sa dinstinga, pe masura ce sarcina avanseaza, din ce in ce mai multe arome din toate grupele alimentare.

Bebelusul isi fixeaza gustul corespunzand unui anumit aliment, prin repetitie, in functie de cat de des il consumi in timpul sarcinii, iar aceasta preferinta pentru alimentul pe care si-l aminteste din viata intrauterina se manifesta imediat ce ii dai posibilitatea sa aleaga intre gustul pe care l-a mai simtit si o aroma noua.

Imediat dupa nastere, bebelusul tau manifesta o preferinta naturala pentru dulce, satisfacuta de gustul dulceag al laptelui matern. Tocmai din cauza acestei preferinte innascute pentru dulce, este de preferat ca in momentul diversificarii alimentatiei, primele introduse sa fie legumele si abia apoi fructele, dulci in mod natural. Daca primele introduse in meniu vor fi fructele dulcegi, cel mic ar putea sa respinga apoi gustul ceva mai amarui al legumelor.

Specialistii spun ca obiceiurile alimentare din primii 2-3 ani ne insotesc pe tot parcursul vietii de adult. Este important, asadar, sa ii induci obiceiuri alimentare sanatoase celui mic si sa-i formezi preferinta pentru aliemente sanatoase. Evita introducerea dulciurilor industriale in meniu, tine-l departe de alimentele de tip fast-food, macar pana la intrarea in colectivitate, cand iti va fi ceva mai greu sa controlezi ce intra in meniul juniorulului tau, ofera-i apa si sucuri naturale si nu-l imprieteni cu bauturile carbogazoase, cu extrem de mult zahar adaugat.  had a poor weaning diet. That’s a fact! Prevention is better than cure…so now is

Articolul precedentBeneficiile inotului timpuriu
Articolul următorDe ce sforaie bebelusul?

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme