- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
NOU NASCUTIPrima alaptareCum sa evitati iritarea mameloanelor in timpul alaptarii

Cum sa evitati iritarea mameloanelor in timpul alaptarii

Lansinoh_Logo_ShadowLaptele matern este alimentul ideal pentru copii. Alaptare este o arta care se invata. In procesul alaptarii trebuie sa simtiti o usoara sensibilitate a mamelonului. Daca va confruntati cu o durere la nivelul mamelonului, ar trebui sa aduceti unele ajustari pentru a va simti confortabil si pentru a va bucura de alaptarea copilului dumneavoastra.

De preferat este ca mama si copilul sa se simta confortabil, astfel incat acesta sa se ataseze singur de sanul mamei, sa deschida larg gurita si sa acopere atat mamelonul cat si zona din jurul acestuia. Astfel mamelonul este protejat in interiorul guritei copilului.

Pozitionarea copilului la san
Pozitia inconfortabila si atasarea incorecta a copilului la san este de cele mai multe ori cauza mameloanelor iritate. In principiu orice problema legata de alaptare cum ar fi: cantitatea mica de lapte, mameloanele iritate, luarea mica in greutate a copilului, sau timpul prelungit in care copilul este atasat de san, toate sunt indicii ale incorectei atasari la san.
O atasare corecta a copilului la san este confortabila pentru mama, nu trebuie sa provoace durere. Buzelele copilului trebuie sa fie arcuite in afara, varful nasului si barbia pot atinge sanul in timpul alaptarii.
Asezati-va intr-o pozitie confortabila astfel incat copilul sa se poata atasa singur, important este sa deschida larg gurita pentru a prinde sanul mamei.

10JE4GDSfaturi utile in alaptare
– Calmati copilul daca plange, este dificil sa alaptati un copil care plange. Dupa calmarea bebelusului, acesta are limba in pozitia potrivita pentru suctiune.
– Puneti copilul cu spatele pe bratul dumneavoasta, indreptand usor copilul spre san, astfel incat acesta sa prinda sanul de jos in sus, atingand sanul mai intai cu barbia si buza de jos si apoi cu nasul.
– Permiteti sanului sa se odihneasca natural, nu il tineti prea mult in gurita bebelusului.
– Barbia bebelusului ar trebuie sa fie la aproximativ 3 cm de mamelon.
– Cand aduceti copilul la san isi va tine capul putin pe spate, va deschide gurita cu limba dreapta si se va atasa la mamelon si la o parte din san.
– Dupa primele suctiuni rapide ale bebelusului acesta va incetini ritmul si va avea miscari ritmice de suctiune si inghitire a laptelui matern. Dupa ce copilul incepe procesul de suctiune puteti lua una din maini pentru a o relaxa.
– Copilul ar trebui sa se retraga singur de la san dupa ce a mancat suficient .

Indiferent de pozitia in care alaptati copilul, important este ca bebelusul sa nu prinda doar mamelonul ci si o parte din san, astfel mamelonul va fi protejat in gurita acestuia. Daca simtiti durere dupa primele suctiuni introduceti un deget in gura micutului pentru a da drumul mamelonului si incercati din nou. Daca durerea persista 1 zi sau 2 cereti sfatul unui specialist in alaptare.

Principalele cauze care determina iritarea mameloanelor in alaptare:
Imagine 1Angorjarea sanilor
In cazul in care sanii sunt prea plini, este destul de dificil pentru micut sa prinda sanul asa cum ar trebui. Sanul trebuie eliberat putin prin colectarea unei mici cantitati de lapte, astfel sanul devine mai moale si copilul il poate prinde mai bine. De multe ori de ajutor sunt compresele aplicate pe sani mai intai comprese reci si apoi calde inainte de hranirea copilului. Alaptarea frecventa, la 2 ore, prelungind putin perioada in timpul noptii ajuta la evitarea angorjarii sanilor.

Sfarcuri plate sau ombilicate
Aceste mameloane pot fi mai problematice dar daca copilul este atasat corespunzator la san, astfel incat copilul sa prinda si zona din jurul mamelonului alaptarea in aceste cazuri nu ar trebui sa fie o problema.

Intreruperea brusca a alaptarii
Daca retrageti brusc mamelonul din gurita bebelusului in timpul alaptarii mamelonul se poate irita. Pentru a evita acest inconvenient introduceti in gurita copilului un deget astfel incat acesta sa elibereze natural sanul.

Sfaturi pentru evitarea iritarea mameloanelor
– Verificati pozitia si modalitatea in care copilul prinde sanul. Schimbarea pozitiei va poate ajuta in procesul alaptarii.
– Hranirea frecventa. Un bebelus are nevoie sa se hraneasca de 8 -12 ori in 24 de ore. Astfel sanul nu va fi prea plin si bebelusul il va putea prinde cu usurinta.
– Incepeti cu sanul iritat si dupa ce laptele incepe sa curga mutati-l la celalalt san, astfel sanul iritat nu va fi folosit prea mult timp dar nici nu se va incarca de lapte.
– Asigurati-va ca sutienul nu creaza presiune asupra sanului.
– Evitati tamploanele pentru san cu suportul din plastic deoarece acestea mentin mamelonul umed. Aplicati pe mamelon putin lapte dupa fiecare alaptare astfel facilitati vindecare acestuia.
– Evitati spalarea cu sapun a mamelonului doarece se pot usca. E bine de evitat creme care trebuiesc curatate inainte de alaptare deoarece frecarea poate irita mamelonul.
– Aplicarea unei creme sau a unui unguent natural care nu trebuie indepartat in procesul alaptarii este tratamentul ideal in cazul mameloanelor iritate. Astfel acestea actioneaza ca o bariera protejand mamelonul de umiditate, pielea devenind sanatoasa, supla si moale. Vindecarea se realizaeaza mult mai usor evitand formarea crustelor.

lansinoh_brustwarzenpflege_final.inddPuteti opta pentru Lansinoh HPA Lanolina care este un produs 100 % natural, sigur si hipoalergenic, continand singura lanolina care a primit aprobarea British Allergy Foundation Seal. Nu contine parabeni, conservanti, produse chimice, antioxidanti, sau aditivi, nu are gust, culoare sau miros. Nu trebuie sa indepartati lanolina de pe mamelon in timpul alaptarii fiind sigura pentru copil.
– Cu mainile curate puneti pe un deget o mica cantitate de lanolina – cat un bob de mazare, tineti-o putin intre degete si apoi aplicati cu grija pe tot mamelonul
Image 2207– aplicati lanolina dupa fiecare alaptare sau mai des daca este cazul
– curatati sanul la dus cu apa calduta, nu folositi sapun sau geluri de dus pentru ca pot usca mamelonul

 

Desi alaptarea este un act fiziologic natural, nu face parte din instinctele materne, este un proces care se invata cu multa rabdare si dragoste pentru cel mic. Fiecare mama trebuie sa se informeze cat mai mult despre alaptare inca din perioada sarcinii si sa puna pe primul loc beneficiile alaptarii, care sunt deosebit de importante atat pentru copil cat si pentru mama.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme