- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIIDezvoltarea copiluluiCum procedam cu copilul stangaci?

Cum procedam cu copilul stangaci?

copii (http://edge.ebaumsworld.com)13% din populatia mondiala (aproximativ 500 de milioane de persoane), este stangace!

 

A fi stangaci nu inseamna a fi retardat, handicapat sau bolnav! Stangacia nu necesita tratament. La fel se poate spune si despre ambidextrii (cei care folosesc in aceeasi masura ambele maini).

Sally P. Springer in cartea sa „Left brain, Right brain” explica de ce exista aceste diferente de utilizare a unui anumite parti a corpului. Este vorba despre dezvoltarea si folosirea cu predilectie a unei emisfere cerebrale. Astfel, emisfera stanga controleaza partea dreapta a corpului , iar emisfera dreapta contoleaza partea stanga. Existenta unor conexiuni mai rapide si mai numeroase pe o anumita emisfera duce la asa zisa clasificare in stangaci si dreptaci.

Stangacii sunt deci coordonati predominant de emisfera dreapta, responsabila de orientarea in spatiu, de imaginatie, creativitate. Dreptacii sunt coordonati de emisfera stanga responsabila cu logica, analitica, functiile verbale si matematica. In cazul ambidextrilor, emisferele sunt la fel de active.

Un copil stangaci este un copil absolut normal! Gradul de inteligenta al acestuia poate fi ca al oricarui copil dreptaci. Retardarea mintala ca si genialitatea nu poate fi data de stangacie.

Primele semne ale stangaciei apar din copilaria timpurie, cand se poate observa in micile activitati cotidiene utilizarea cu predilectie a mainii sau piciorului stang. Exista si o asa zisa stangacie de vedere sau de auz, referindu-se la faptul ca persoana respectiva aude sau vede mult mai bine cu organul de simt de pe partea stanga. Dar acest lucru nu poate fi descoperit prea lesne. Asa ca ne vom referi la mana si piciorul stang. Deci, asa cum spuneam, copilul stangaci  intinde mana stanga spre jucarie, aduna obiectele cu aceasta mana, se spala pe dinti, manaca, si bea cu predilectie cu mana stanga. Cand piciorul stang este cel in cauza, copilul va da cu acest picior in minge, il va ridica cu predilectie cand va vrea sa pasesca pe o treapta sau un obiect inalt, etc.

Daca ati descoperit intr-adevar ca micutul este stangaci, lasati-l sa fie asa! In nici un caz nu incercati sa-l obligati sa-si folosesca cealalta mana sau picior. Am auzit frecvent de parinti, invatatori, bunici sau alte persoane, care au recurs la tot felul de metode, unele de-a dreptul babare, cum ar fi legatul mainii stangi la spate pentru a dezvata copilul de folosirea ei. Pe langa faptul ca veti traumatiza copilul, acesta va deveni neindemanatic, greoi in dobandirea tuturor deprinderilor, va face lucrurile mult mai incet si mai prost calitativ decat o va face cu stanga. Veti avea un copil care scrie foarte urat si incet si asta va afecta foarte tare rezultatele scolare. Singurele probleme care pot intr-adevar aparea la copilul stangaci sunt cele de insusire gresita a scrisului (grafismului). Dar asta nu e o regula si poate fi corectata foarte lesne, cu rabdare si exercitii.

Lasati copilul sa fie stangaci! Cel mult verificati daca micutul nu este cumva ambidextru! Dar in nici un caz nu-l fortati!

Sursa: www.nou-nascuti.ro

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme