- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIICum previi si tratezi pneumoniile

Cum previi si tratezi pneumoniile

Particulele infectioase care intra in caile respiratorii pe cale nazala sunt in mod normal indepartate prin stranut, in timp ce particulele depozitate pe suprafetele ciliate, mai apropiate, sunt dirijate de-a lungul epiteliului nozofaringian, de unde sunt inghitite sau expectorate.

Particulele infectate care depasesc mecanismele de aparare din caile respiratorii si sunt depozitate pe suprafata alveolara sunt indepartate de catre celulele fagocitare si prin factori umorali. Dar alte microorganisme pot scapa de actiunea mecanismelor de aparare.

Aproximativ 50% dintre adulti aspira secretiile orofaringiene in tractul respirator inferior pe timpul somnului. Evolutia catre pneumonie este foarte probabila daca materialul de aspiratie este in cantitate crescuta, sau contine flora microbiana virulenta sau corpi straini, precum fragmente alimentare sau tesut necrotic. Alterarea reflexului de tuse sau disfunctia mucociliara sau a macrofagelor alveolare creste riscul pneumoniei. Aspiratia apare mai frecvent si poate fi mai severa la pacientii alcoolici, toxicomani, pacienti in perioadele post-critice, dupa accidente vasculare cerebrale, sincope sau sub anestezie generala, disfunctii neurologice ale orofarigelui sau tulburari de deglutitie sau impedimente mecanice (spre exemplu, tuburi nazogastrice sau endotraheale).

Copiii si pneumoniile

Varsta este un alt factor important al agentului infectios in pneumonii, Chlamydia trachomatis si virusul respirator sincitial fiind mai frecvente la copiii sub 6 luni, H. influenzae la cei intre 6 luni si 5 ani, M. pneumoniae si C. pneumoniae la adultii tineri, iar H.influenzae, L. pneumophila si M. catarrhalis la batranii cu boala cronica pulmonara.

Anaerobii orali, frecvent combinati cu flora bacteriana aeroba, precum streptococii viridans, sunt cauze de pneumonie dobandita in comunitațile de copii, dar și in cele de adulti. Persoanele norocoase, care au un numar mai mic de anaerobi orali, au riscuri mai mici de a face pneumonii cu anaerobi. In 20% pana la 30% din cazuri, in pneumoniile de spital, anaerobii sunt patogeni in aproape 1/3 din cazuri.

Profilaxie

Prevenirea pneumoniei presupune fie scaderea sansei de a veni in contact cu patogenul (prin protejarea respirației, spalare frecventa pe maini), fie prin intarirea sistemului imunitar care este mai rezistent la venirea in contact cu aceasta.

Echinacea,  uleiul de catina, spirulina,  extractele din fructe de zmeur sau salcie, rozmarinul sau radacina de lemn dulce sunt folosite cu succes in preventia si tratarea pneumoniilor.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme