- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSICum monitorizezi corect greutatea bebelusului

Cum monitorizezi corect greutatea bebelusului

Greutatea bebelusului este un subiect de mare interes pentru mamicile incepatoare. Si pe buna dreptate: cresterea in greutate indica o dezvoltare armonioasa, in timp ce stagnarea in greutate sau chiar scaderea sunt semne ale unor tulburari sau afectiuni si trebuie investigate cu seriozitate. 

Nu in ultimul rand, daca  monitorizezi in permanenta greutatea bebelusului, poti preveni obezitatea periculoasa atat pe termen scurt pentru cel mic (caci ii suprasolicita inima si alte organe, inca imature) cat si pe termen lung, stiut fiind ca obezitatea infantila este premiza pentru obezitatea in viata de adult.

Cei mai multi dintre bebelusii care se nasc la termen vin pe lume cantarind intre 2,700 si 4,100 grame. In primele zile dupa nastere bebelusii pierd in mod natural greutate. Cei hraniti cu formula pierd cam 5% din greutatea de la nastere, in timp ce bebelusii alaptati la san pot scadea cu 7-10% in greutate. Diferenta va fi insa repede recuperata, in termen de maxim doua saptamani. Daca dupa aceasta perioada, bebelusul tot nu ia in greutate sau mai rau, scade, vorbeste imediat cu pediatrul. Scaderea in greutate poate indica malnutritie, cauzata fie de proasta pozitionare la san (in cazul in care cel mic e alaptat), fie de un sindrom de malabsorbtie sau de vreo infectie gastrointestinala.

Ce sa stii despre greutatea bebelusului

Cand masori greutatea bebelusului, trebuie sa ai cateva repere – bebelusii isi dubleaza in mod normal greutatea de la nastere pana cand implinesc 4-5 luni. Dupa aceasta vasta, cresterea este mult influentata de alimentatie, numarul de mese si calitatea hranei, dar si de starea de sanatate a celui mic. In mod normal,  la prima aniversare bebelusul cantareste de 3 ori mai mult decat la nastere.

 

Daca vrei sa il cantaresti pe cel mic acasa, nu este bine sa folosesti cantarul tau, nu va fi precis. Cantarele speciale pentru bebelus au cateva avantaje, in special suportul in care cel mic este pus pentru a fi cantarit.

Cantareste bebelusul inainte de masa (si dupa ce a eliminat un scaun, de preferinta). Este de preferat sa alegi acelasi moment al zilei, pentru ca avand o greutate relativ mica, orice suta de grame in plus conteaza. Este de preferat sa nu cantaresti copilul in fiecare zi, diferentele nu sunt relevante si te poti panica usor.

Masoara greutatea in fiecare saptamana si tine un jurnal pe care il poti prezenta pediatrului la vizita pe care o faci pentru monitorizarea bebelusului. Medicul are oricum propriul jurnal, dar observatiile tale sunt mai amanuntite si il pot ajuta sa depisteze mai rapid vreo problema, daca este ceva in neregula.

Atunci cand cauti repere despre greutatea bebelusilor, tine cont de faptul ca Organizatia Mondiala a Sanatatii are doua seturi de valori, pentru bebelusii alaptati si pentru cei hraniti artificial si ca valorile pot diferi substantial.

Cele mai multe dintre graficele care circula pe Internet in limba romana sunt invechite, raportandu-se la multe generatii trecute. Nu te panica deci, daca bebelusul tau nu este in grafic. Si nu te obosi sa atunci privirea pe grafice daca bebelusul tau s-a nascut prematur. Acolo se aplica un cu totul alt sistem de monitorizare.

Trebuie sa mai stii ca desi tu monitorizezi saptamanal greutatea celui mic, pediatrul ia in considerare salturile de la 1 la 2 luni, apoi greutatile de la 4, 6, 9, 12, 18 luni si apoi valorile pe care le arata cantarul la 2 si 3 ani.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme