- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
NOU NASCUTIBaita nou nascutuluiCum ingrijim un nou-nascut?

Cum ingrijim un nou-nascut?

Camelia Maria Tuta bebelusAsigurarea unor conditii de maxima igiena pentru nou-nascuti ajuta la dezvoltarea armonioasa a acestuia, ferindu-i de contactul cu anumite bacterii destul de periculoase pentru acestia. De aceea, odata cu aducerea micutului acasa, poate vi se va parea cea mai grea perioada, fiind una de acomodare. Asa ca, un sprijin venit din familie, de la o persoana cu experienta in cresterea copilului, de la bunica sau chiar de la medic, va va fi de un real folos.

In primele zile, chiar daca adesea medicul recomanda absenta imbaierii pana la caderea bontului ombilical, va trebui sa acordati o atentie speciala acestui loc, avand mare grija sa il feriti de infectii pe cel mic in aceasta regiune. De aceea, va fi igienizat cu alcool sanitar si pudrat, de regula cu Banaocin sau cu pudra recomandata de catre medicul din maternitate. Daca in momentul caderii bontului ombilical se va produce o oarecare sangerare, nu trebuie sa va speriati. Poate fi un lucru aparent normal. Daca sangerarea este abundenta ori daca se observa urme de infectii ori miros urat, va trebui sa va prezentati de urgenta la un medic pediatru.

Dupa caderea restului de ombilic ramas, va trebui sa acordati o atentie speciala imbaierii bebelusului. Avand o piele destul de sensibila, acesta va trebui imbaiat in fiecare zi, uneori, in zilele caniculare, se va recomanda doua imbaieri. In acest mod, il veti feri pe cel mic de iritatii mai ales in zona fesiera si veti putea preintampina aparitia eritemului fesier (o zona rosie). Chiar daca, in mod normal, pielea cea mai sensibila si afectata se regaseste pe funduletul celui mic datorita umezelei produsa de urina, exista si situatia in care pielea va putea fi iritata din cauza caldurii si in zona inghinala, pe gat, sub bratul copilului sau in spatele urechilor. De aceea, dupa fiecare imbaiere, este recomandat a se unge copilul cu o crema recomandata de catre pediatru. Noi va putem recomanda Triderm sau Bephanten, alaturi de pudra Baneocin.

Zona fesiera, asa cum am mai spus, prezinta un risc mai ridicat de iritatie si de microbi. De aceea, dupa fiecare scaun, nu ezitati sa stergeti copilul cu ceai de musetel sau doar cu apa si sapun. In cazul in care nu aveti la indemana una dintre cele de mai sus, puteti folosi servetele umede, dar atentie, sa fie testate dermatologic si recomandate folosirii acestora pentru copii. Dupa igienizarea zonei, puteti aplica preventiv un unguent impotrica iritatiilor fesiere sau pudra de talc.

Ochii vor trebui intotdeauna atent curatati cu comprese sterile inmuiate in ser fiziologic, cate una pentru fiecare ochisor. Atentie, stergeti ochii bebelusului dinspre coada ochiului spre interior si invers.

Urechile se vor curata imediat dupa imbaiere, cu comprese sterile cu ser fiziologic, cate una pentru fiecare ureche. Interiorul pavilionului extern al urechii va trebui curatat cu multa grija, fara ranirea zonei, de regula cu un capat rulat de la o batista. Restul, inclusiv zona spatelui urechii se va sterge cu ser fiziologic. Nu folositi niciodata betisoate pentru bebelusi intrucat puteti afecta timpanul sau produce diverse infectii la nivelul urechii interne.

Taierea unghiilor celui mic se va face cu multa atentie dupa baita, dar numai dupa ce adoarme. Se va folosi o forfecuta cu varfurile rotunjite pentru a nu-l rani si se vor taia astfel incat sa se evite taierea pielii destul de subtiri a bebelusului.

Curatarea nasului se va face cu multa atentie prin picuararea a unei picaturi de ser fiziologic intr-o nara si a alteia in cealalta pentru a facilita inmuierea mucozitatilor nazale. Dupa introducerea serului se va aspira cu ajutorul pompitei nazale, instrument gasit spre achizitionare in farmacii.

Iar in final, nu puteam uita de zona genitala ce prezinta o foarte mare atentie. Atat la fetite, cat si la baietei, curatarea zonei se va face automat cu comprese sterile cu ser fiziologic, dar si cu multa atentie. La fetite, stergerea se va face in interiorul labiilor, de sus in jos si NICIODATA invers pentru a se evita transmiterea de microbi din zona anala.

Sper ca v-am lamurit, oricum, nimic nu trebuie sa va sperie, meseria de mamica va va indica singura care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru a-i asigura celui mic cel mai bun grad de confort.

Articolul precedentIgiena sugarului de dupa baita
Articolul următorPrima baita a bebelusului

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme