- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIIComportamentCum influenteaza ordinea nasterii comportamentul copilului

Cum influenteaza ordinea nasterii comportamentul copilului

Psihologii insista asupra faptului ca ordinea in care ne nastem ne influenteaza comportamentul. Si asta inca din primii ani ai copilariei. Uite cum influenteaza ordinea nasterii comportamentul copilului tau.

Psihologul si terapeutul Alfred Adler (1870-1937) a fost primul care a acordat o atentie deosebita asa-numitei constalatii familiale. El a observat ca ordinea nasterii si modul in care parintii trateaza copiii in functie de aceasta ordine influenteaza dezvoltarea personalitatii copilului si comportamentul lui.

Primul nascut

Primul nascut tinde sa fie dominant si in copilarie si mai apoi, ca adult, in mediul sau – este perfectionist si doreste sa se afirme. In general, primul nascut este ambitios, luptator, conformist si precaut. Este responsabil, merge pe drumurile batatorite, nu risca inutil, prefera sa isi croiasca drumul incet si sigur. Primul nascut este de obicei dornic de aprobarea mamei. Daca este baiat, este posibil sa ramana ”baiatul mamei” toata viata.

Al doilea copil

Al doilea nascut nu are parte de privilegiile primului copil din familie – nu mai este o noutate pentru parintii lui, poate fi comparat mereu cu primul si ca atare, tinde sa devina rebel. Este o modalitate prin care incearca sa atraga atentia parintilor lui. Al doilea nascut nu va alege drumul cunoscut si sigur, va tinde sa opteze pentru variantele mai stralucitoare, dar si mai pline de obstacole sau pericole. Este modul lui de a-si asigura suprematia si un loc important in familie. Al doilea nascut este mai independent, mai activ fizic, charismatic si diplomat.

Mezinul

Este rasfatatul familiei (si pentru ca, de obicei, este copilul aparut la batranete). Poate deveni un adult dependent si usor egoist, pentru ca toata lumea a sarit sa-i implineasca nevoile cand era mic. Mezinul este charismatic, castiga simpatia tuturor cu usurinta si atrage atentia atunci cand intra intr-o incapere. La gradinita si scoala e considerat de gasca, dar nu da dovada de initiativa si va incerca sa-i manipuleze pe ceilalti, astfel incat lucrurile sa se faca asa cum doreste el.

Copilul unic
Obisnuit sa aiba intrega atentie a parintilor, copilul unic poate avea probleme in medii in care nu este in centrul atentiei – la gradinita, la scoala. Este posibil sa dezvolte comportamente indezirabile, sa faca pe clovnul sau sa se bage in conflicte, doar pentru a atrage mai mult atentia asupra sa. Pe de alta parte, copilul unic este mai matur decat cei de varsta lui, se simte foarte bine in compania adultilor si invata cu mai multa usurinta lucruri noi.

Cum se comporta gemenii

In vazul gemenilor, cel mai puternic si mai activ joaca rolul ”fratelui cel mare” si devine liderul. Gemenii pot avea insa adeseori probleme de identitate, pentru ca toata lumea tinde sa ii evalueze la pachet si nu ca pe entitati separate.

Articolul precedentA aparut Bebelu de decembrie!
Articolul următorReciclam si ne distram

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme