- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSIDezvoltarea bebelusuluiCum il obisnuim sa foloseasca olita

Cum il obisnuim sa foloseasca olita

Se apropie vara, momentul ideal pentru a-l invata pe cel mic ce este curatenia personala si poate chiar sa renunte la scutece. Acum este mai usor sa scapi de scutece, deoarece iti poti tine copilul doar in pantaloni scurti sau rochita. Pentru ca aceasta piatra de incercare in dezvoltarea copilului sa nu devina o durere de cap, urmeaza sfaturile noastre.

082510_baby_potty_iStock_000002256076SmallVarsta potrivita pentru a scapa de scutec
Acum ceva timp, in epoca scutecelor lavabile, copii treceau la olita inca de la 12-18 luni. Din pacate, astazi inca mai vedem copii de 3 ani cu scutece. Acest lucru poate crea neplaceri in momentul in care copilul trebuie sa mearga la gradinita, unde nu mai sta nimeni sa-i schimbe scutecul.

Fiecare copil are propriul sau ritm
Conform pediatrilor, invatarea curateniei personale se face in jurul varstei de 2 ani, 2 ani si jumatate sau din momentul in care copilul poate urca sau cobori treptele unei scari, ceea ce inseamna ca a devenit constient de muschii sfincterului si ii poate controla. Atunci se poate spune ca cel mic a ajuns la o maturitate fizica si psihologica din acest punct de vedere.

Dincolo de varsta, curatenia personala este legata si de un comportament general: atunci cand copilul imita parintii inseamna ca este pregatit.

Cum il obisnuim sa faca la olita?
Incepe prin a-i explicam ca toata lumea merge la toaleta (subliniind necesitatea atunci cand te duci acolo), si ca asa organismul nostru functioneaza normal.
Apoi, pune-l imediat pe olita, cu scutec cu tot, la anumite ore ale zilei pentru a-i crea un obicei (inainte si dupa somn, inainte de baie, dupa masa …). Si explica-i in mod clar ce astepti de la el.

Urmatorul pas: lasa-l sa cunoasca acest nou obiect (olita, adica). Pentru a face acest lucru, pune olita in acelasi loc, la dispozitia lui. De preferabil intr-un loc deschis: de exemplu in baie, atat timp cat copilul nu se simte izolat acolo.

La final, scoate-i scutecul atunci cand merge la olita, la ore fixe, dar la dorinta sa. Prima data se poate arata foarte curios in legatura cu ce a lasat in olita si va dori sa puna mana.
Va trebui sa-i explici calm ca acest lucru nu se intampla, dar nu-i spune ca este ceva deosebit de murdar. Acest lucru ar oferi o imagine negativa a ceea ce vine din corpul sau. Si nu uita sa-l feliciti dupa fiecare reusita la olita.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme