- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIIComportamentCum dezvolt creativitatea copilului meu?

Cum dezvolt creativitatea copilului meu?

copil-la-scoala-300x158Fiind o structura definitorie a personalitatii individului, creativitatea este un proces care, desi este innascut, este supus influentelor de mediu. A crea inseamna a zamisli, a aduce la viata, a produce, a cauza, a genera, a compune. Creativ este cel care se caracterizeaza prin originalitate, expresivitate, este imaginativ, inventiv, inovativ, pionier. Autor: Cristina Tohanean, psiholog, psihoterapeut si logoped  Creativitatea ne ajuta sa ne remarcam intr-un domeniu prin idei noi, originale dar si sa gasim solutii la problemele cu care ne confruntam zi de zi.

Prin ce modalitati ati putea sa dezvoltati latura creativa a copilului dvs.? Una dintre ele este aceea de a incuraja copilul sa aiba incredere cat mai mare in fortele proprii.Este cunoscut faptul ca singura deosebire intre copii creativi si cei necreativi este ca cei creativi au crescut considerandu-se creativi, iar ceilalti nu. Copiii creativi pretuiesc foarte mult originalitatea lor. Teama de a nu comite o greseala, de a nu parea extravagant, de a fi in minoritate, incapacitatea de a explora mai multe idei, dependenta excesiva fata de ideile altora, incapacitatea de a vedea infinitatea de nuante de gri care exista intre alb si negru, pragmatismul exagerat reprezinta blocaje in manifestarea spiritului creator.

La varsta copilariei principala forma de activitate este jocul. Fiecare moment petrecut cu copilul poate fi un prilej de joc, de dezvoltare a laturii creative a acestuia:
Jocuri de genul „Ce s-ar intampla daca…?” vor dezvolta indemanarea copilului de a utiliza cuvinte, idei, solutii la diferite probleme. Aceste intrebari pot fi referitoare atat la ceea ce capteaza interesul copiilor, cat si la lucruri fara logica, precum „Ce ai face daca ai avea 6 maini in loc de doua?” „Ce s-ar intampla daca masinile ar avea roti patrate?”, „Cum ar fi daca toata lumea ar trai intr-o singura casa?”
O alta modalitate de dezvoltare a creativitatii ar fi aceea de a-i invata pe copii sa treaca dincolo de fixitatea functionala a obiectelor descoperind si alte intrebuintari (neobisnuite) ale acestora decat cele uzuale. Jocuri de genul: „Spune cat mai multe intrebuintari ale unei carti, ale unei furculite, ale unui scaun etc.” il vor ajuta pe copil sa gaseasca solutii inedite la problemele cu care se confrunta.
Jocuri precum: „Imagineaza-ti cat mai multe lucruri pe care ar putea sa le reprezinte fiecare dintre desenele de mai jos” (se vor pune la dispozitia copilului mai multe figuri neclare) ajuta copilul sa-si dezvolte imaginatia. Sau pur si simplu atunci cand sunteti in parc va puteti indrepta privirile spre cer pentru a descoperi cu ce seamana norii.

Alegeti mai multe perechi de obiecte („casa, colivie”, „morcov, mar”, „scaun, fereastra”, „pisica, bunica” etc.) si cereti copilului sa gaseasca cat mai multe asemanari intre ele. Il va ajuta sa treaca dincolo de aparente si sa surprinda cat mai multe nuante.
De asemenea, creativitatea poate fi dezvoltata si prin jocuri de genul: „Spune toate obiectele de forma patrata pe care le cunosti”, „Enumera toate obiectele de culoare galbena pe care le cunosti”, „Enumera toate obiectele care scot sunete”, „Enumera toate modalitatile prin care ai putea ajunge de acasa pana in orasul sau tara X”.

Sarcini precum „Ce schimbari ai aduce unui catelus de jucarie, caiet de scoala, penar, masini, oras etc. pentru a fi mai util, mai placut, mai interesant?” faciliteaza dezvoltarea originalitatii.
De asemenea, lectura unor poveşti ilustrate, citirea enciclopediilor pentru copii, utilizarea dictionarelor ilustrate, vizitele la zoo, la muzee, excursiile oferă posibilitatea achizitionarii unui material cat mai bogat, material care sa constituie „caramizile” necesare „constructiilor” imaginative si creative ale copilului.

Va invit, asadar, pe dumneavostra, parintii, sa dati frau liber imaginatiei si creativitatii, sa scapati de incorsetarile culturale si profesionale si sa va jucati impreuna cu copiii dumneavoastra. Cercetarile in zona creativitatii demonstreaza ca exisa o legatura mare intre joc si atitudinea creativa, astfel incat persoanele care au atitudini jucause si care nu iau intotdeauna viata in serios tind sa creeze foarte multe idei originale.

Date de contact: www.cristinatohanean.com

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme