- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
FERTILITATEDespre fertilitateCum afli daca esti fertila

Cum afli daca esti fertila

Iti dorim sa fie totul bine, sa ramai insarcinata si toate dorintele sa ti se implineasca. Conform statisticilor, doar 12% dintre femei intampina probleme in a ramane insarcinate sau in a pastra o sarcina pana la final. Bineinteles ca nu ai de unde sa stii unde te situezi tu, pana cand nu ramai insarcinata, dar iata o serie de semne care iti indica faptul ca organismul tau este pregatit pentru un bebelus.

Ai un ciclu regulat – Medicii endocrinologi sustin ca femeile care au un ciclu intre 24 si 35 de zile, ovuleaza normal. Un ciclu regulat este unul dintre cele mai clare semne ca hormonii tai isi fac treaba bine in fiecare luna.

Iti poti monitoriza ovulatia – In afara de o menstruatie normala, faptul ca iti poti detecta perioadele de ovulatie reprezinta un semn bun. In plus, cunoscand exact perioada ovulatiei este momentul oportun sa poti concepe viitorul bebelus. Majoritatea femeilor ovuleaza la a-14a zi din ciclul menstrual, calculul incepand cu prima zi (calculat la un ciclu de 28 zile). Poti folosi un termometru bazal care iti ofera momentul oportun pentru conceptie. Ia in considerare ca temperatura ta creste un pic in perioada ovulatiei, iar dimineata ai putea tine o evidenta care ti-ar indica exact cand esti in perioada de ovulatie.

Ai o greutate normala – Faptul ca ai o greutate prea mare sau prea mica poate influenta fertilitatea (desi atat femeile mai plinute cat si cele slabe raman insarcinate). La femeile obeze, grasimea in exces poate distruge balanta delicata a nevoilor hormonale necesare in ovulatie. Pe de alta parte, femeile cu o masa grasa foarte mica intampina dificultati in a ramane insarcinate deoarece corpul lor conserva energia pentru a functiona in mod normal, iar aceasta poate intrerupe procesul de ovulatie. In cele mai multe cazuri, faptul ca exista un ciclu menstrual regulat este cel mai bun semn ca poti ramane insarcinata si ca esti fertila, indiferent de greutatea pe care o ai. Dar pentru binele tau, poti face un efort in a slabi si a ajunge la o masa corporala normala, inainte de-a concepe – aceasta te va ajuta sa porti o sarcina sanatoasa si fara probleme, dar te va ajuta si pe viitor, in recuperarea post-partum.

Nu fuma! – Nu este nevoie sa ti se spuna ca acest obicei este nociv pentru sanatatea ta, dar ar trebui sa stii ca fumatul iti poate deregla ovulatia, crescand timpul in care poti ramane insarcinata dar si acela de pierdere a sarcinii. Sansele sunt si mai mari daca fumeaza si partenerul tau.

Fibrom sau endometrioza – Simptome precum durerile pelviene foarte puternice sunt caracteristice pentru prezenta fibromului uterin sau al endometriozei, desi multe femei nu descopera aceste probleme pana cand nu depasesc o perioada dificila incercand sa ramana insarcinate. Aceste conditii medicale cresc riscul de infertilitate, dar nu reprezinta nici garantii in faptul ca nu vei concepe niciodata. Fibromul este o tumora benigna care afecteaza intre 20% si 40% dintre femei si nu faptul ca exista reprezinta cea mai mare problema, ci locatia lor are un mare impact asupra fertilitatii. Trebuie sa stii ca aceste tumori pot fi operate si extirpate. De asemenea exista remedii (prin operatie si control asupra evolutiei) si in cazul endometriozei.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme