- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
LIFESTYLEFamiliaCum afecteaza bebelusul relatia de cuplu

Cum afecteaza bebelusul relatia de cuplu

In ciuda parerii generale ca un copil uneste doi parteneri,  in realitate, un bebelus poate reprezenta o uriasa incercare pentru relatia de cuplu, chiar daca sarcina a fost dorita si planificata. Uneori, spun psihologii, aparitia unui bebelus  poate avea urmari mai serioase asupra cuplului decat infidelitatea unuia dintre soti. Pentru ca in timp ce amantul sau amanta pot sa dipara din peisaj atunci cand pasiunea s-a consumat, un copil vine in familie si ramane pe viata, iar daca unul dintre parteneri face ”cuplu” cu bebelusul, relatia cu partenerul se deterioreaza rapid.

Aparitia unui nou membru in familie schimba lucrurile fundamental in relatia de cuplu. Nimic nu mai poate fi ca inainte, iar adaptarea la noile roluri de parinti poate fi bulversanta.

In cele mai multe dintre cupluri, imediat dupa venirea pe lume a copilului, mama se agata de nou-nascut, iar tatal, oricat de intelegator ar fi si oricat de mult si-ar iubi partenera, care a devenit si mama copilului lui, se simte oarecum exclus.

Chiar daca inainte de venirea pe lume a bebelusului s-au facut planuri, s-a achzitionat un patut, s-a stabilit ca bebe va dormi de la inceput in camera lui, socoteala din targ nu se potriveste cu cea de acasa – a se citi dinainte de aparitia copilului pe lume. Uneori, episodele de colici sau vreo infectie intraspitaliceasca in urma careia mama este lipita de bebelus il fac pe cel mic rezident permanent in patul matrimonial, ba, mai rau, tati este exilat pe canapea, in sufragerie, unde va ramane mult timp dupa botez si chiar prima aniversare.

Cum faci sa functioneze cuplul in trei

Pentru ca noua relatie de familie sa functioneze, amandoi partenerii de cuplu, deveniti acum parinti, trebuie sa se implice in activitatile  legate de copil. Doar asa fiecare va vedea cata energie presupune sa ai grija de un bebelus (pentru ca multi barbati cred ca mami ”doar” sta acasa, in timp ce ei se duc la birou si la un job solicitant).

Tu, mami, trebuie sa renunti la ideea ca tu te pricepi mai bine. E drept, tu l-ai purtat in burtica si te-ai documentat pe tot parcursul sarcinii. Dar incearca sa nu monopolizezi bebelusul, atunci cand partenerul incearca sa te ajute. Pentru ca apoi vei fi coplesita de oboseala si ii vei reprosa sotului ca nu se implica.

Acordati-va timp doar pentru voi. Scuza cu ”nu avem ajutor” nu tine. Chiar daca nu aveti parintii (bunicii copilului) prin preajma, aveti macar unul-doi prieteni pe care puteti conta, pentru 2-3 ore o data pe luna, macar. Intalnirile voastre in doi nu trebuie sa fie sexuale neaparat (desi ar fi de dorit sa aiba si acest caracter). Puteti merge la un film impreuna sau puteti lua masa in oras sau sa dati fuga pana la Sinaia,doar sa mancati o pizza la restaurantul vostru preferat de pe vremea cand abia va cunoscuserati. Si asta fara sa va simtiti vinovati – pentru ca veti fi mai buni parinti pentru bebelusul vostru daca fiecare dintre voi este multumit si impreuna sunteti fericiti.

 

sursa foto: www.pinterest.com 

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme