- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIIComportamentCrizele de isterie – o problema cu cel putin o rezolvare

Crizele de isterie – o problema cu cel putin o rezolvare

Ne sunt foarte cunoscute scenele in care vedem copii in diferite contexte care au adevarate crize de isterie, iar parintii privesc neajutorati si timorati la propriile odrasle. Ne incearca sentimente de mila, dispret sau indignare cand suntem simpli spectatori, dar ce facem cand suntem personaje principale din piesa? Actionam cu rabdare, promptitudine si consecventa!

Meseria de parinte reprezinta o implinire a fiintei umane. Bucuria de a-ti aduce pruncul acasa, de a invata ABC-ul dragostei parintesti, care, de aceasta data, ofera mai mult decat primeste, reprezinta o experienta unica, inteleasa doar de cel care este parinte, tata si mama deopotriva.

Zile, saptamani, luni se succed, iar personalitatea celui mic incepe sa se contureze, ca urmare apar trairi controversate. Suparare, frustrarea, oboseala si iritabilitatea sunt stari care pot genera adevarate probleme daca cel mic nu este ghidat cum sa se exteriorizeze, iar noi cum sa le administram.

Crizele de isterie isi ating punctul culminant in jurul varstei de doi ani, manifestandu-se prin strigate, dat din picioare, rostogolirea pe jos sau aruncatul cu diferite obiecte. In cazuri extreme, isteria poate tine pana la o ora, dar in majoritatea cazurilor nu dureaza mai mult de cateva minute. Unii copii le fac zilnic, altii ocazional.

Motto-ul fiecarui parinte ar trebuie sa fie: ,,Fiecare problema are cel putin o rezolvare”, lucru valabil si pentru crizele de isterie. Va oferim in continuare cateva sfaturi utile pentru a avea control asupra situatiilor de acest gen.

1.Prevenirea! Evitati sfaturile declansatoare, ca de exemplu incercarea de a face ceva cand copilul este obosit sau infometat. Daca stiti ca e posibil sa faca o criza la supermarket daca ii refuzati dulciurile, mergeti la cumparaturi fara el.

2.Distragerea atentiei! Este posibil sa preveniti o criza daca ii sugerati sa aleaga dintr-o serie de activitati: alegerea unor produse atunci cand sunteti la cumparaturi, intrarea intr-un alt magazin, o plimbare.

3.Schimbati-i ambientul! Daca face o criza in casa, duceti-l in alta camera; daca sunteti intr-un magazin, intrati cu el in masina sau plecati de acolo. Asigurati-va ca nu-si poate face rau, apoi plecati in alta camera.

4.Imbratisati-l! Unii copii au nevoie doar sa stie ca sunt iubiti.

5.Ramaneti calmi! Vorbiti-i calm, coborati-va la nivelul lui daca asta ajuta.

6.Fiti consecventi! Daca copilul va cunoaste limitele, este mai putin probabil sa recurga la o criza de isterie pentru a obtine ceea ce isi doreste.

7.NU! Nu il loviti, nu il mituiti, nu il lingusiti.

Nu va dati batuti! Totul are o rezolvare!

text: Panse Codreanu

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme