- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIIComportamentCrizele copiilor

Crizele copiilor

O mama are mai multi copii, insa deseori joaca ia proportii neasteptate si cei mici ajung sa se certe. Mama nu-si face probleme prea mari in aceasta privinta, insa cand observa ca cel mic face crize nemaipomenite de furie, se alarmeaza.

Unii pot spune ca cel mic este convulsiv, insa convulsiile nu se declanseaza in timpul crizelor de furie. Crizele pot fi dramatice la un copil, dar ele nu se termina prin convulsii. Totusi, din familia de fata, copilul mijlociu il scoate din sarite pe cel mic si il face sa se infurie, pentru ca fara indoiala, este gelos pe el. Sa fii la mijloc nu e prea usor. Cel care este in aceasta pozitie vrea sa se inteleaga foarte bine cu cel mare si sa il izoleze pe cel mic.

Copilul cel mic, praslea, este pus intr-o pozitie de inferioritate de catre ceilalti, care nu vor sa se joace cu ei. Mama ar putea simplifica mult lucrurile ocupandu-se mai mult de cel mic, si nu fiind concilianta cu el, ci ajutandu-l sa creasca. Apoi se mai intampla ca pur si simplu unii copii sa fie colerici. Mama trebuie sa vada daca in familie mai sunt si altii ca el.

Daca in familie, tatal a fost asa cand era mic, atunci acesta ar trebui sa stea de vorba cu copilul. „Cand eram mic eram ca tine, ma infuriam usor, dar am inteles repede ca asta ii indeparta pe prietenii mei si am facut eforturi mari ca sa ma schimb. Vei reusi si tu!” Aceasta este ocazia prin care tatal ar putea sa se ocupe mai mult de copil, fara sa-l culpabilizeze, din moment ce se recunoaste in el.

In cazul acestor crize este important dialogul. Nu trebuie sa urli mai mai tare decat el si nici sa incerci sa il certi, cu atat mai putin sa il ironizezi. In timpul crizei, dialogul este imposibil sa tinut, cu atat mai mult cu cat criza este dezlantuita… dar nu trebuie certat nici el si nici cei mari, care l-au provocat. Trebuie sa procedezi ca un dirijor; cei mari trebui potoliti si apoi toti sa faca liniste. Daca tatal este de fata, nu ar fi rau sa mearga cu cel mic intr-o alta camera, incercand sa-l linisteasca.

Totusi pana la ce varsta va continua sa urle? Un copil nu se poate stapani, inainte de varsta de patru ani. Copilul irascibil este ca o baterie electrica, el are nevoie sa se calmeze. Apa este un bun calmant pentru copii. Copiii se distreaza cand se joaca in apa si in plus se si calmeaza. Un copil care a facut o criza de furie sau care nu a mai facut de mult, dar se simte ca aceasta pluteste in aer, poate foarte bine sa faca o baie lunga si placuta sau i se pot sterge fata si mainile cu un prosop umezit. Acesti copii au nevoie de bai prelungi, care destind, sau de dusuri placute. Nu dusuri reci, care excita, ci calde, care calmeaza.

Aceste bai trebuie sa-i faca placere, si apoi poate fi deja dus la bazin, nu e prea mic. Copiii au nevoie de apa. Si trebuie sa cunoasca copii de varsta lui. Isi enerveaza fratii pentru ca nu are alti prieteni.

Sursa: Cand apare copilul, Franciose Dolto

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme