- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
LIFESTYLEFamiliaCopilul cu un singur parinte

Copilul cu un singur parinte

copilul cu mama (http://2.bp.blogspot.com)Exista foarte multe efecte negative ale cresterii copilului de catre un singur parinte, dar e important de stiut ca exista si latura pozitiva a implicarii doar a unui parinte in cresterea si formarea acestuia.

Parintele care se va ocupa de copil de unul singur se va confrunta inca de la inceput cu probleme economice si acest lucru il va afecta si prin urmare nu va avea succese la scoala. Exista cercetari in acest sens care arata ca un copil crescut doar de un singur parinte are mai mari dificultati in a face fata la scoala, iar rezultatele sunt de asemenea mai mici fata de altul care are sustinerea ambilor parinti.

Copiii crescuti doar de un singur parinte se vor confrunta cu un numar mare de riscuri academice. Exista si explicatiile logice precum cele legate de faptul ca parintii singuri se implica cu mult mai putin in educatia copiilor si acest lucru se intampla pentru ca acestia trebuie sa petreaca  mult timp afara, la serviciu, pentru a aduce profituri financiare atat de necesare cresterii unui copil. Cercetarile arata de asemenea ca acesti copii sunt predispusi cu un procentaj mai mare unui abandon scolar.

De asemenea copii crescuti de un singur parinte sunt predispusi catre un comportament antisocial. Ei vor vor avea o stima de sine scazuta. Relationarile facute cu dificultate in copilarie ii vor influenta si la maturitate si vor deveni la fel de complicate.

Exista un alt factor de risc asociat cu cresterea copilului doar de un singur parinte, si anume cel care va duce cu siguranta la delicventa juvenila. Copiii supusi conflictelor maritale vor respecta mai putin autoritatea si vor dezvolta un comportament agresiv.

Instabiliatatea mentala reprezinta un alt factor de risc datorat cresterii de un singur parinte. Acesti copii vor fi predispusi la depresie, anxietate sau tulburari de comportament si implicit la interventia profesionala pentru aceste probleme emotionale sau de comportament, precum consiliere sau interventia medicamentoasa. Aceste probleme vor determina o stima de sine scazuta, vor fi depresivi, tristi, izolati si anxiosi.

Exista insa si lucruri pozitive in acest proces de crestere a copilului de unul singur in  sensul ca acestia doi vor dezvolta o legatura puternica emotionala. Ei vor putea discuta in mod deschis despre diferitele probleme precum cele legate de droguri, scoala, prieteni, problemele in general pe care le intampina copilul dar si parintele de-a lungul vietii.

Un alt efect benefic al unei relatii uniparentale este acela ca micutul va fi mai responsabil, va indeplini cu mai multa sarguinta problemele casnice, ceea ce va conduce spre o maturizare timpurie a acestuia.

Exista cateva sfaturi pentru parintii care sunt nevoiti sa-si creasca copiii fara sprijinul partenerului de viata. Copii trebuie invatati sa-si respecte prietenii, mintea, corpul lor, profesorii si membri familiei, inca de la o varsta frageda.

E bine sa le permiteti copiilor sa fie si nefericiti. Fericirea nu vine doar cu dobandirea  lucrurilor ci din interior. Moartea trebuie acceptata ca facand parte din viata, indiferent ca e vorba de un prieten drag, animalut sau un membru al familiei. Permiteti-le sa planga si sa fie tristi. Se vor maturiza in felul acesta emotional.

Ei trebuie sa invete sa piarda, dar sa li se permita acest lucru, sa nu fie descurajati. Asa  isi vor mai dori sa castige sau chiar sa piarda, isi vor dori sa participe, sa-si asume riscuri, sa incerce diferite lucruri fara teama sau stress interior.

Ajuta-i sa inteleaga ca ceea ce fac sau spun vor avea consecinte grave asupra celorlalti. E bine sa inteleaga ca inca de acum sunt mari si ca trebuie responsabilizati cu diferite activitati precum ajutorul in bucatarie sau hranirea animalului de casa. Ei trebuie rasplatiti verbal pentru aceste eforturi si nu financiar. Conditionarea financiara nu-I ajuta sa inteleaga ca viata presupune eforturi din partea tuturora si ca recompensele vin in timp si nu oricum.

Cititul, plimbarile, discutiile in parc, acasa, inainte de culcare sau chiar in timpul meselor principale ii ajuta sa se dezvolte emotional, dar si cognitiv inca de la o varsta frageda. In acest fel copilul se va dezvolta frumos chiar fara sustinerea ambilor parinti mai ales datorita acestor principii de baza insuflate inca din copilarie.

Sursa: www.mujer.ro

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme