- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
FERTILITATEContraceptieContraceptia de urgenta - intre siguranta si efecte adverse

Contraceptia de urgenta – intre siguranta si efecte adverse

pilula femeieContraceptia de urgenta se aplica ca masura de prevenire a unei sarcini nedorite.

Un bebelus reprezinta o bucurie in viata oricarei familii. Cu toate acestea, venirea sa pe lume trebuie sa se faca intr-un moment bine planificat de ambii parinti. Tocmai de aceea, pot exista situatii firesti in care cuplul sa doreasca sa mai astepte.

Contraceptia de urgenta reprezinta o modalitate de protectie ce va fi aplicata in primele zile dupa un contact sexual neprotejat. Pilula de a doua zi, asa cum mai este denumita aceasta metoda de contraceptie se aplica ori de cate ori partenerii nu s-au protejat in timpul contactului sexual.

Pilula de a doua zi nu este sigura 100%, insa te poate proteja intr-o proportie de peste 80-90% in cazul in care este administrata corect, in primele ore dupa contactul sexual. Fiind o pilula hormonala, aceasta va putea produce si anumite efecte adverse pe care va trebui sa le iei in considerare.

Potrivit specialistilor, pilula de a doua zi are rolul de a inhiba ovulatia femeii. Administrarea acesteia necesita multa atentie si responsabilitate. Pentru ca rezultatele sa fie mai sigure este indicat ca pilula sa fie administrata cat mai repede dupa momentul actului sexual neprotejat.

In farmacii exista doua feluri de pilule – una care poate fi luata in doza dubla (prima doza se va administra in primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, iar cea de-a doua doza va fi administrata in urmatoarele 12 ore dupa prima), iar cea de-a doua pilula se va administra in doza unica, de preferat in primele 24 de ore dupa contactul sexual.

Administrarea acestei pilule necesita multa atentie intrucat are o incarcatura hormonala destul de mare. Aceasta poate produce cefalee, greata, varsaturi, stare de ameteala, oboseala,  diaree, tensiune la nivelul sanilor sau dereglari menstruale. Tocmai de aceea, contraceptia de urgenta nu va trebui sa devina o obisnuinta, pilulele de a doua zi folosindu-se de maxim doua ori pe parcursul unui an.

Costul unei pilule variaza intre 60 si 100 de lei, in functie de numarul dozelor administrate.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme