- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIIPregatire pentru scoalaCitim sau nu inainte de clasa pregatitoare?

Citim sau nu inainte de clasa pregatitoare?

Micutul tau nu mai este chiar asa de micut. In curand va intra in clasa pregatitoare. Ce de experiente noi il asteapta! Nu doar pe el, ci si pe parinti, care vor incepe sa-si puna intrebari, sa se framante in legatura cu o serie de griji proaspete….

Informatii: Ioana Matei

„Stie sa-si lege sireturile? Isi va pierde penarul, cartea, blocul de desen sau va avea grija de ele? Va manca pachetelul cu mancare? Trebuie sa stie sa scrie si sa citeasca in clasa pregatitoare? Nu de altceva, dar Ioana, colega de la serviciu, se lauda cu fiica ei care citeste deja de la patru ani…”

Concret, programa scolara nu cere ca un copil care incepe clasa pregatitoare sa stie sa scrie sau sa citeasca, ci spune ca, la sfarsitul clasei pregatitoare, acesta trebuie sa stie sa scrie literele de tipar, sa citeasca cuvinte scrise cu litere de tipar si sa cunoasca cifrele de la 1 la 30. Dar… intotdeauna exista un dar. Daca in clasa pregatitoare invatatoarea va constata ca majoritatea copiilor stiu sa citeasca si sa scrie, ea va depasi usor programa scolara. Pentru a nu tine clasa pe loc, ea poate citi si scrie cuvinte si texte intregi cu copiii, facandu-le astfel mai interesante lectiile celor avansati… Insa acest lucru ii poate face sa se simta prost pe micutii care nu vin pregatiti de acasa.

Ce spun cadrele didactice?
Unele cadre didactice sunt de parere ca este mai degraba rau ca un copil sa stie sa scrie si sa citeasca cand paseste pragul clasei pregatitoare. Aceasta deoarece se poate numara printre cei putini avansati, iar daca programa va fi respectata, el se va plictisi la scoala si nu va mai fi atent.
Avand un prichindel in clasa 1 care a trecut cu bine prin clasa pregatitoare, eu va spun ca nu este nicio tragedie nici daca stie sa scrie sau sa citeasca, nici daca nu stie.
Pustiul meu a invatat de la gradinita atat literele de mana, cat si pe cele de tipar. Stia sa citeasca, nu foarte cursiv, daca intalnea texte scrise cu litere de tipar. Doar recunostea literele de mana, dar nu avea capacitatea sa le lege intr-un cuvant. De scris, la fel. Stia sa-si scrie numele cu litere de tipar, stia de mama si de tata, numele pisicii si inca cinci-sase cuvinte uzuale.
Primul cuvant pe care l-a citit vreodata a fost NUFARUL, iar asta pentru ca aveam o curatatorie de acest gen langa casa. Nu am avut ambitii personale cu el, nu m-a interesat in mod special sa-l invat sa citeasca. Dar nu am vrut nici sa-i inhib curiozitatea si l-am lasat pur si simplu sa descopere singur doar ce il atragea sa invete. Daca ma intreba cum se scrie ceva (de obicei, era vorba despre numele personajelor din desene animate), ii aratam. Cateodata tinea minte, cateodata nu.
Ce s-a intamplat la scoala, in clasa pregatitoare? La scoala, i-au prins foarte bine cunostintele acumulate. Marea majoritate a copiilor cunostea literele, jumatate din clasa stia sa citeasca, toti stiau sa-si scrie numele. Doamna invatatoare, testand copiii, si-a dat seama de nivelul lor de cunostinte si a trecut mai repede peste invatarea literelor. Ea a facut doar o recapitulare a literelor impreuna cu clasa. Iar totul a fost in interesul celor mici – au avut mai mult timp la dispozitie pentru a-si exersa cititul, au stat mai mult la despartirea in silabe si au inceput sa invete si literele de mana.
Este adevarat ca putinii copii care nu cunosteau literele si nu stiau sa citeasca au fost usor frustrati la inceput. Unul a ajuns acasa si a inceput sa planga ca el nu mai merge la scoala, fiindca toti ceilalti colegi sunt mai destepti decat el si ca deja isi noteaza singuri temele pentru acasa, pe cand el nu poate. Tatal lui a trebuit sa ii spuna ca isi poate face si el semne pe o hartie, cu xx-uri, ca sa tina minte, si ca vor invata imediat impreuna ca sa recupereze. Toti, dar absolut toti copiii, s-au ambitionat in egala masura si au invatat repede sa citeasca, astfel ca, la sfarsitul clasei pregatitoare, toata clasa era cam la acelasi nivel in ceea ce priveste scrisul si cititul.

Decizia ii apartine copilului
Ce ii raspund eu unui parinte care ma intreaba daca este bine ca cel mic sa stie sa citeasca cand intra la scoala in clasa pregatitoare? Copilul nu trebuie obligat sa invete sa scrie si sa citeasca. Dar, daca i se citeste zilnic, el va avea o curiozitate naturala si va incepe sa intrebe: „Ce scrie sub poza cu pisica?”, „Ce litere sunt in numarul masinii?”, „Cum se scrie numele lui?”. La intrebarile astea trebuie sa i se raspunda si sa i se arate. Poate nu va invata din asta cum se scrie o scrisoare catre Mos Craciun, dar astfel va ajunge sa recunoasca majoritatea literelor, lucru care ii va fi de folos la scoala. Chiar si simplul fapt ca literele nu vor fi ceva cu totul nou pentru el conteaza – copilul nu se va speria de cat de multe par si nici de ideea de citit si scris.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme