- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIIAlimentatieCe trebuie sa contina meniul de la gradinita

Ce trebuie sa contina meniul de la gradinita

Mancarea prichindeilor din gradinite trebuie avizata de un medic pediatru. Fara prea multe dulciuri, cu fructe, legume, carne fiarta si fara branza topita.

Meniul pe care il servesc prescolarii in gradinite este adus la cunostinta parintilor atat in unitatile de stat, cat si in cele particulare. Acestia pot face sugestii de noi alimente care ar trebui sa intre in hrana copiilor sau de lucruri pe care nu ar trebui sa le primeasca. Medicul nutritionist Eduard Adamescu spune ca meniul trebuie stabilit impreuna cu medicul pediatru si ca nu este obligatoriu sa fie implicat si un nutritionist, deoarece recomandarile sunt mai restranse la varsta mica din acest punct de vedere. „Practic, pediatrul poate spune necesarul caloric in functie de varsta copiilor”, precizeaza nutritionistul. Eduard Adamescu spune ca este important ca cei mici sa aiba, pe langa cele trei mese principale, doua gustari secundare, care sa contina fructe sau iaurt.

In ceea ce priveste carnea, Adamescu este de parere ca prescolarii pot servi orice tip de carne, inclusiv de porc, fara nicio problema. Ei trebuie insa sa nu manance fast-food, din cauza ca este daunator si poate deveni in timp un prost obicei alimentar. De asemenea, ar trebui sa evite dulciurile in exces, care, la fel, ii obisnuiesc gresit pe prichindei.

Conform ultimului studiu legat de alimentatia copiilor in Romania, peste 90% din prescolari au carente alimentare de calciu, iar 45% din ei prefera dulciurile in locul legumelor, fructelor si lactatelor. Studiul “Masurarea Aportului de Macro si Micronutrienti la copiii prescolari” mai arata ca 99,7% din copii au deficiente de vitamina D. In general, alimentatia zilnica ar trebui sa furnizeze aceste trofine, insa, de multe ori, este necesara suplimentarea cu vitamine, pentru a evita orice carenta.

Produse nerecomandate in alimentatia prescolarilor

– cu continut mare de zaharuri: prajituri, bomboane, acadele;

– cu continut mare de grasimi: hamburgeri, pizza, produse de patiserie, cartofi prajiti, alte alimente preparate prin prajire, maioneze, margarina, branza topita;

– cu continut mare de sare: chipsuri, biscuiti sarati, covrigei sarati, sticksuri sarate, snacksuri, alune sarate, seminte sarate;

– bauturi: racoritoare, imbuteliate;

– produse neambalate sau neetichetate.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme