- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
SARCINAAnalize sarcinaCe sa stii despre diabetul gestational

Ce sa stii despre diabetul gestational

Unele viitoare mame au un risc mai mare de a dezvolta diabet gestational, o afectiune care apare de regula intre saptamanile 24 si 28 de sarcina si care poate afecta dezvoltarea bebelusului. Uite ce trebuie sa stii despre diabetul gestational, daca te pregatesti sa devii mamica.

Producerea insulinei in timpul sarcinii este ingreunata la orice mama, fie ca are sau nu risc de diabet gestational, deoarece placenta secreta hormoni care inhiba producerea insulinei. Aceasta este si explicatia pentru care unele mame iau excesiv in greutate in timpul sarcinii. Ca raspuns, un organism sanatos poate produce si mai multa insulina, cu ajutorul pancreasului, ca sa mentina glicemia la normal. Dar astfel, pe masura ce sarcina avanseaza, corpul poate deveni chiar insulino-rezistent. Pe de alta parte, daca organismal nu produce suficienta insulina, glucoza nu poate parasi sangele pentru a fi transformata in energie. In ambele situatii, zaharurile se acumuleaza in sange (hiperglicemie) si astfel se instaleaza diabetul gestational.

Unele femei au un risc mai mare de a face diabet gestational, iar aceste riscuri sunt legate de istoricul familial, de varsta (peste 25 de ani, creste riscul cu 4% pe an), de greutate (cu cat ai greutatea mai mare cu atat poti avea probleme) sau de diverse afectiuni cronice deja existente. Daca la prima sarcina ai avut diabet gestational, este foarte probabil sa-l dezvolti si la sarcina urmatoare. La fel se poate intampla daca ai mai nascut, iar bebelusul a avut peste 4 kg sau sub 2 kg la nastere.

Daca in familie exista o ruda de gradul 1, adica printi sau frati care au diabet de tip II, riscul de a face diabet gestational este mai mare. La fel, daca ai avut ovar polichistic, ai suferit mai multe avorturi spontane sau ai hipertenesiune arteriala. Fumatul, dincolo de multe alte contraindicatii, creste si el riscul de a face diabet gestational.

Care sunt simptomele?

Oboseala, sensibilitatea la infectii, setea frecventa si gura uscata, urinatul des, vederea incetosata sunt simptome care pot anunta diabetul gestational. Testul pentru a elimina suspiciunea de diabet gestational se face in saptamana 24 de sarcina. Se merge dimineata, pe stomacul gol.

Riscuri pentru bebe

Diabetul gestational creste riscul de a avea o nastere prematura, cu complicatii la nastere si de asemenea poate afecta bebelusul dupa aceea.  Nou-nascutii pot continua sa secrete mai multa insulina in primele ore sau chiar zile de viata, de aceea ei trebuie monitorizati atent.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme