- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIIComportamentCe sa nu-i spui copilului tau?

Ce sa nu-i spui copilului tau?

De multe ori, parintii spun lucruri simple, uneori sunt fraze pe care poate ca le repeta in fiecare zi, insa aceste, poate, neinsemnate cuvinte pot face mai mult rau decat bine. Probabil ca nu mai folosesti fraze de genul “Lasa ca vezi tu cand vine tati acasa” sau “Ai putea sa faci ca sora ta”. Exista cuvinte mult mai subtile, pe care ai putea sa le eviti, pentru binele copilului tau.

Bravo! – Cercetatorii sustin ca vorbe mari precum “Ce fetita cuminte” sau “Bravo” spuse copilului tau de fiecare data cand deprinde o noua abilitate, il face pe acesta dependent mai degraba de afirmatie decat de motivatia care sta in spatele acesteia. Pastreaza o apreciere de acest tip pentru realizarile cu adevarat mari, si in loc de “Super meci” ai putea sa-i spui “Mi-a placut cum ai avut grija de colegii tai de echipa”.

Exercitiul este mama invataturii – Cu cat se implica mai mult, cu atat isi devolta mai repede abilitatile. Putem spune ca acest lucru este adevarat, insa de asemenea poate fi perceput ca o presiune pentru a fi mai bun, pentru  a excela. Transmite un mesaj de genul acesta “Daca faci greseli inseamna ca nu ai exersat suficient”. Am vazut cu totii, copii care lupta din toate puterile lor pentru a fi cei mai buni si se intreaba ce este in neregula cu ei, atunci cand esueaza. Incurajeaza-ti copilul sa munceasca din greu si sa exerseze in ideea ca isi va imbunatati abilitatile si va fi mandru se progresele sale.

N-ai patit nimic – Atunci cand micutul tau cade si se juleste in genunchi, instinctul tau iti indica sa-l asiguri ca nu este grav ranit. Simplul fapt ca il asiguri de faptul ca este in regula, il poate face sa se simta mai rau. In mod cert plange pentru ca nu este in regula, iar rolul tau este de a-l face sa inteleaga ce s-a intamplat si sa faca fata emotiilor, nu sa le reprime. Incearca sa-l imbratiusezi si sa-i spui “A fost o cazatura care m-a speriat”, apoi il poti intreba daca prefera un pupic sau un plasture (sau ambele).

Grabeste-te – Copilul tau deprinde toate abilitatile pe rand si cateodata zaboveste mai mult decat e cazul, fie ca face asta cand mananca la micul dejun, iar tie iti pare ca dureaza o eternitate, fie ca incearca sa-si lege singur sireturile de la tenisi. In mod cert inca nu stapaneste foarte bine aceasta tehnica si din cauza ca dureaza atat de mult, risca sa intarzie la scoala… din nou. Insa, in aceste momente incearca sa-ti tii cumpatul si sa nu-l grabesti, pentru ca aceasta atitudine nu va face altceva decat sa-i provoace un stres un plus. “Sa ne grabim” poate transmite mesajul ca faceti parte din aceeasi echipa. Pe de alta parte poti transforma actul de a se pregati pentru plecarea la scoala, intr-o joaca “Ce-ar fi sa facem intrecere si sa vedem cine reuseste sa-si puna primul pantalonii?”

Articolul precedentCopilul rasfatat
Articolul următorInvata-l ce inseamna banii!

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme