- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIIAlimentatieCe poti sa-i dai copilului in loc de lapte

Ce poti sa-i dai copilului in loc de lapte

Nutritionistii recomanda pentru copii 2 pahare cu lapte in fiecare zi. Laptele este bogat in vitamina A (protejeaza pielea si ochii), vitamina D (intareste oasele si dinti) si grupul vitaminelor B. Laptele are, de asemenea, acizi grasi, cum ar fi Omega-3 (benefic pentru sistemul circulator), potasiu (ajuta nervii si muschii), fosfor (ajuta la reconstructia celulelor), magneziu (regleaza sistemul nervos), zinc (ajuta sistemul imunitar). Dar ce face mama al carui copil nu agreeaza laptele sau este alergic la el? 

 

boy_drinking_milkTimp de secole, laptele a fost considerat o componenta de prim rang a dietei zilnice. El contine diverse substante necesare mentinerii starii de sanatate. Cel mai important component este calciul (protejeaza impotriva osteoporozei, amelioreaza simptomelor alergiei, ajuta la scaderea colesterolului), la care se adauga proteinele ​​(necesare pentru a construi celule si tesuturi, si dezvoltarea corespunzatoare a acestora).

Dar nu toata lumea poate si trebuie sa bea lapte. Persoanele care sunt alergice la proteinele din laptele de vaca si consuma acest aliment se pot confrunta cu diaree, varsaturi si eruptii cutanate. Reactia alergica se concentreaza mai ales la copiii de pana in 2 ani. Raspunsul se afla in proteine: cazeina si lactoglobulina, care provoaca reactii puternice ale sistemului imunitar (alergia la laptele trece de multe ori cu varsta). Un alt obstacol in calea consumului de lapte este, de asemenea, intoleranta la lactoza – zaharul care apare in compozitia sa.

Organismul uman sanatos produce enzima lactaza, responsabila pentru digestia lactozei. Totusi unele persoane au o deficienta in aceasta enzima, iar zaharul din lapte nu este digerat, ceea ce conduce la procese de fermentatie. Urmarile: gaze intestinale, flatulenta, greata, diaree.
Si exista, de asemenea, oameni care nu pot bea lapte, pentru ca pur si simplu nu le place.
Soia, orez si nuca de cocos in loc de lapte
Daca prichindelul tau trebuie sa renunte la lapte, concentreaza-te pe consumul urmatoarelor produse vegetale: hrisca, soia, orez si ovaz. Este bine sa le folositi in combinatie cu alte produse, astfel incat cel mic sa primeasca portile adecvate de calciu, proteine si vitamine.

Laptele de soia se obtine din boabele de soia. O buna sursa de calciu si proteine ​​este chiar laptele de tofu. Laptele de soia este bogat in proteine si vitaminele B si nu contine lactoza. Cu toate acestea, el are si dezavantaje: poate provoca alergii, iar consumat pe termen lung uneori poate provoca probleme cu tiroida.

Laptele de cocos este rezultat in urma presarii pulpei din nuca de cocos. Acesta nu contine lactoza, asa ca poate fi consumat de persoanele alergice la lactoza. Cel mai bine se serveste impreuna cu feluri de mancare exotice, cum ar fi curry verde.

Bautura din porumb (lapte de porumb) este produs din sirop de porumb si – la fel ca bautura din hrisca – nu contine cazeina.

Laptele de orez este un produs din orez brun. Acesta contine mai multe glucide decat laptele de vaca, dar nu are in compozitie calciu si proteine. In magazine puteti gasi produse pe baza de orez imbogatite cu vitamine si minerale.

Bautura din hrisca (lapte de hrisca) se face din hrisca si soia. Nu contine lactoza, gluten sau cazeina, ceea ce inseamna ca poate fi consumat de persoanele alergice la proteinele ​​din lapte.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme