- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
LIFESTYLEFrumuseteCe nu am stiut despre spanac

Ce nu am stiut despre spanac

Pe vremea copilariei noastre, ridicat la rangul de aliment-minune datorita desenelor animate cu Popey marinarul, spanacul nu lipsea din meniu.

Bunicile noastre stiau ca frunzele de spanac pot vindeca tusea, rahitismul, anemia, acneea si ca e bun pentru femeile gravide, contribuind la fortificarea vaselor de sange, a inimii si la sanatatea ochilor. Datorita continutului ridicat in acid folic si vitamine din grupul B spanacul consumat de viitoarea mamica in timpul sarcinii ajuta la prevenirea defectelor de tub neural la bebelusi.

In ultimii ani spanacul este recomandat in cure de primavara, gratie rolului sau depurativ. Cosmetica moderna intrebuinteaza si ea frunzele de spanac pentru tratarea unor suparatoare afectiuni de piele – precum acneea sau eczemele.

O cana de spanac (aproximativ 100 g) crud sau oparit la aburi acopera mai bine de jumatate din necesarul de vitamina A si ofera corpului vitamina C, acid folic, fier, vitamina K si fibre. Pentru femei, in special, continutul de vitamina K din spanac este important, aceasta vitamina prevenind declansarea aterosclerozei. Si toate aceste beneficii pentru doar 23 de calorii/100 de grame.

Ce sa mai stii

Spanacul contine foarte multa luteina, care previne degenerarea maculara.

Potasiul, magneziu si folatii din spanac ajuta la reglarea tensiunii arteriale, reducand riscul de accident vascular.

Este bine ca inainte sa pregatesti spanacul sa il tii timp de 30 de minute in apa cu sare, pentru a indeparta impuritatile si reziduurile de insecticid.

Nu folosi un cutit, ci rupe frunzele cu mana, pentru ca vitamina C din spanac sa nu ozideze in contact cu metalul.

Spanacul trebuie consumat proaspat pentru a putea beneficia din plin de nutrientii lui. Daca l-ai pregatit la aburi sau l-ai calit, nu este bine sa-l reincalzesti. Daca il pui din nou pe foc, caldura degajata transforma nitratii in nitriti si nitrosamine – compusi toxici pentru organism, in special pentru copii.

Masca de spanac si miere

– 4-5 frunze de spanac proaspat

– o lingurita de miere

– 2 lingurite de suc de lamaie

– optional – o lingurita de ulei de migdale (foarte bogat in vitaminele A, B si E)

Preparare – marunteste bine frunzele de spanac si amesteca-le cu miere si sucul de lamaie. Adauga (daca folosesti) si uleiul de migdale si amesteca bine, pana cand obtii o compozitie omogena (dar lipicioasa).

Aplica masca pe pielea curata si uscata si lasa sa actioneze timp de 20 de minute. Clateste apoi cu apa rece si tamponeaza usor cu dischete demachiante, pentru a usca pielea

Vei observa ca pielea ta va fi catifelata si stralucitoare si ceva mai ferma.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme