- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
SARCINAProbleme sarcinaCe este preeclampsia postpartum?

Ce este preeclampsia postpartum?

Multe femei care sunt insarcinate au auzit de preeclampsie – o afectiune caracterizata de o presiune a sangelui foarte ridicata, care se instaleaza dupa varsta de 20 de saptamani a sarcinii. Stiai ca aceasta afectiune poate aparea si dupa ce ai nascut?

Aceasta afectiune este mai putin intalnita, afectand o parte dintre femei si este dificil de cuantificat, deoarece doar o parte dintre femeile care sufereau de preeclampsie inainte de nastere, au si forma postpartum, in timp ce altele dezvolta aceasta forma doar postpartum.

Partea neplacuta a acestei afectiuni este intarzierea cu care se instaleaza intre descoperirea simptomelor si diagnosticarea propriu-zisa, ceea ce inseamna ca poate fi cu adevarat un pericol pentru viata. Doar 15% dintre femeile care intampina aceasta afectiune postpartum infrunta aspecte mai severe, precum eclampsie sau crize.

Ce este de fapt preeclampsia postpartum?

Aceasta este o afectiune rara care se poate dezvolta imediat dupa nastere, in primele 48 de ore pana la 72 de ore si este marcata de o presiune arteriala ridicata si un exces de proteina in urina. In cazuri mai rare, aceasta intervine si la o luna dupa nastere. Este posibil ca afectiunea sa porneasca inca din timpul sarcinii dar sa nu arate simptome pana cand nu nasti.

Care sunt factorii de risc?

Este dificil de determinat ce anume poate dezvolta preeclampsia dupa nastere, dar acestia sunt cativa factori care pot creste riscurile. Hipertensiunea gestationala sau tensiunea arteriala mare inregistrata in saptamana 20 de sarcina. Riscul de a dezvolta aceasta afectiune creste si daca pacienta este obeza.

Care sunt simptomele?

  • Un exces de proteine in urina
  • Stare de voma sau greata
  • Migrene
  • Durere abdominala, in mod special sub coaste
  • Cantitate mica de urina
  • Castigare brusca in greutate

Daca observi ca ai mai mult de unul dintre aceste simptome, anunta medicul imediat.

Tratament si preventie

Daca medicul tau suspecteaza ca dezvolti o preeclampsie postpartum, vei fi spitalizata pentru evaluare si tratament. Aceasta poate fi diagnosticata prin teste care includ analizele de sange si urina. Sangele va fi analizat pentru ca medicul sa se asigure ca ficatul si rinichii functioneaza in regula. O mostra de urina este preluata pentru a vedea daca aceasta contine proteine in exces.

Crizele sunt cea mai mare grija legata de aceasta afectiune, asadar preeclampsia postpartum poate fi tratata cu medicamente anticonvulsive, timp de 24 de ore. Dupa ce ai luat medicamentul, medicul iti va verifica presiunea arteriala, urina si alte simptome. Din pacate nu exista o metoda cunoscuta pentru prevenirea preeclampsiei postpartum. Ce poti face este sa dai atentie oricarui simptom, chiar si nesemnificativ, si sa iti anunti medicul.

sursa foto: www.livescience.com

Articolul precedentFebra in sarcina
Articolul următorProbleme cu tiroida

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme