- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
FERTILITATEDespre fertilitateCe analize faci in caz de infertilitate

Ce analize faci in caz de infertilitate

Unul din sase cupluri sufera de infertilitate in Europa, iar aceasta statistica este valabila si in Romania. Dr. Ruxandra Dumitrescu (medic primar obstetrica – ginecologie, Fertilia Medical Center) iti spune ce investigatii sunt de facut atunci cand barza nu vine…

In protocolul investigatiilor legate de infertilitate, este corect ca primul pas sa fie investigatia barbatului. In 35% dintre cazurile de infertilitate este implicat factorul masculin, iar testele care se fac sunt neinvazive, nedureroase si simple.

Istoricul personal si familial al barbatului este extrem de important, pentru ca de multe ori de vina sunt problemele genetice, care se monstenesc pe linie paterna, cum ar fi modificari de cromozom Y.

Un al doilea pas va fi evaluarea calitatii spermatozoizilor, din punct de vedere al numarului, motilitatii, formei, a aspectului normal sau anormal.

In acest scop de vor efectua spermograma, spermocultura, Halosperm si Martest.

Toate acestea vor stabili daca numarul de spermatozoizi este suficient (valoarea minima fiind de 15 milioane de spermatozoizi/mililitru), daca motilitatea este propice pentru a ascensiona in trompa uterina si a fecunda o celula feminina  (procentul de spermatoziozi rapid si lent progresivi trebuie sa fie de peste 32% din numarul total), daca procentul de spermatozoizi cu structura normala este de peste 4% din numarul total.

Alte analize care se recomanda sotului sunt analizele infectioase – VRDL (despistarea sifilisului), ureaplasma si chlamdia etc, cunoscut fiind ca infectiile prostatice pot duce la o perturbarea a spermatogenezei, cu o alterare a spermei.

Daca se depisteaza o infectie, ea se va trata cu antibiotic (ambii parteneri trebuie sa urmeze tratamentul), cu o reevaluare a testelor la 14 zile dupa incheierea tratamentului, pentru a se evalua eficienta medicatiei.

DOZARILE DE HORMONI

Al treilea pas in investigatie – dozarile de hormoni: pro-lactina, testosteron, DHEAS, TSH, FSH, LH.

Acestea ajuta la depistarea disfunctiilor hipofizei, legate de controlul spermatogenezei. Odata depistate, aceste disfunctii pot fi rezolvate prin adminstrarea de medicatie specifica.

EXAMEN ECOGRAFIC

Examen ecografic al testiculelor se impune in investigarea cauzelor inferitilitatii masculine – un astfel de examen arata o posibila anomalie a venelor epididimare care afecteaza vascularizatia tubilor seminiferi, cu perturbare ulterioara a spermatozoizilor (varicocel).

DOZAREA DE ANTICORPI

Urmatorul pas intr-un protocol de investigatie a infertilitatii masculie ar fi dozarea de anticorpi antispermatici, care impiedica unirea celulei masculine cu cea feminina, desi acestea au aspect si functii normale.

TESTE GENETICE

Un alt pas al investigatiei e reprezentat de testele genetice – cariotipul general si depistarea microdeletilor pe cromozomul Y.

In functie de modificarile testelor se va proceda la o terapie medicamentoasa (antibiotice pentru infectii), stimularea cu hormoni (in anomalii ale hipofizei), inverventii chirurghicale in caz de varicocel.

METODE DE TRATAMENT

In cazurile cu numar mic de spermatozoizi sau cu un procent redus de forme normale ale celulelor, sperma se poate prepara in laborator cu medii speciale, care selecteaza celulele normale si viabile, ce vor fi folosite apoi pentru inseminarea intrauterina.

Daca numarul de spermatozoizi e foarte mic, se va proceda la fertilizarea in vitro, atunci cand medicul va selecta sub microscop spermatozoizii cei mai sanatosi si astfel va controla fecundatia cu formare secundara de embrioni normali.

Astfel, se evita avortul spontan si malformatiile fetale, care pot apare la fecundatia naturala cu spermatozoizi anormali.

Teste de evaluare a infertilitatii la femei:

  • examenul medical general
  • analize de identificare a ovulatiei
  • histerosapingografia pentru evaluarea uterului si a trompelor uterine
  • analize de sange, pentru evaluarea hormonilor feminini implicati in reglarea ciclului menstrual si a ovulatiei
  • ecografia transvaginala simpla, pentru evaluarea uterului.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme