La nivelul sanului pot aparea tot felul de noduli, dintre care unii pot fi maligni, iar altii benigni. Specialistii sustin ca in cele mai multe cazuri, nodulii sunt benigni, nereprezentand un risc de cancer mamar.
De fapt, majoritatea nodulilor nu sunt cancerosi, ci au alte cauze.
Afla care sunt acestea:
- loviturile provoaca noduli
- fibroadenoamele, modificari necancerose
- chisturile la san
De exemplu, modificarea formei si a marimii sanului sunt schimbari care apar si la sanii sanatosi, insa pot constitui si un prim semn al cancerului. La unele femei, nodulii provoaca dureri locale, senzatie de caldura, tensiune si usturime in sani, in timp ce la altele nu se manifesta in nici un fel.
De regula, acesti noduli care se formeaza din cauze hormonale sau proveniti din urma unei lovituri nu reprezinta un risc, insa daca durerile de san sunt insuportabile, iar dimensiunea lui este de speriat, este indicat sa faceti o operatie de inlaturare a acestor noduli.
Daca in urma autopalparii sau autoexaminarii sanilor descoperi un nodul, mergi de urgenta la medicul de familie. Acesta iti va recomanda realizarea unor investigatii pentru a depista natura nodulului benigna sau maligna. Retine, cu cat un nodul malign este depistat mai din timp, cu atat sansele de vindecare cresc considerabil.
Sursa: www.copiisimamici.ro