- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
FERTILITATEInfertilitateCauze feminine de infertilitate

Cauze feminine de infertilitate

1509-young-woman-consulting-doctor_0Perioada de maxima fertilitate a femeilor este între 20 si 25 de ani, apoi sansele de a concepe in mod natural scad, iar dupa varsta de 35 de ani fertilitatea femeii scade in mod vertiginos.

Printre cele mai frecvente cauze ale infertilitatii feminine se numara:
· Dereglarile hormonale
· Endometrioza
· Defecte anatomice ale organelor de reproducere
· Fibromul uterin

Una dintre cele mai comune cauze de infertilitate feminina o reprezinta anomaliile hormonale, care au ca rezultat perturbarea cursul ovulatiei. Aceasta cauza se aplica la aproximativ 30% din cazurile de infertilitate de sex feminin. Tulburarile de ovulatie includ incapacitatea foliculului ovarian de a se rupe si de a elibera ovulul sau eliberarea anormala a unui ovul din folicul în timpul ovulatiei.
Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este cea mai frecventa tulburare hormonala in randul femeilor de varsta fertila. Cauza acesteia este un exces de hormoni masculini (androgeni) în corpul femeii. Sub influenta androgenilor, urmata de moartea foliculului cu ovocitul, se formeaza chisturile. Dupa ani acest lucru duce la formarea ovarului care contine o multime de foliculi mici, iar ovulatia femeii este perturbata.

Un factor major de limitare a fertilitatii este endometrioza. Aceasta este o afectiune in care endometrul este prezent în alte locuri din organism: organele abdominale peritoneale (ovar, intestin, vezica urinara), si chiar în plamani, orofaringe sau în ochi. Unii spun ca endometrioza poate fi oriunde – cu exceptia parului si unghiilor. Din pacate, aceste focare reactioneaza la modificarile hormonale ciclice, produc sangerare si inflamatie.
Simptomele includ dureri abdominale cronice si in abdomenul inferior, menstruatie dureroasa si foarte abundenta, dureri in timpul actului sexual, spotting între menstre. Pot aparea dureri în sacrum, durere la urinare si în timpul unui examen ginecologic. Boala poate fi, de asemenea, însotita de balonare, constipatie, diaree si oboseala.

Defectele anatomice ale organelor de reproducere reprezinta una dintre cauzele infertilitatii feminine. Acestea apar în timpul vietii fetale si pot impiedica fertilizarea sau implantarea unui ovul fecundat în uter. Printre defectele anatomice ale organelor de reproducere feminine amintim:
Agenezia uterina – lipsa totala sau partiala a uterului, a colului, a trompelor sau a portiunii superioare a vaginului.
Uter septat –  in loc de o cavitate uterina unica, apar doua cavitati separate de un sept.
Defecte anatomice sau fiziologice ale trompelor uterine (ce pot aparea in urma cicatricilor chirurgicale sau infectioase)

Fibromul uterin
In ziua de astazi multe femei au tendinta de a amana momentul maternitatii in favoarea carierei profesionale, impingand planul de a naste un copil dupa varsta de 35 de ani sau chiar mai tarziu. Din pacate, dupa aceasta varsta sarcina survine mai greu. Iar unul dintre motive il reprezinta fibroamele uterine. Se estimeaza ca 1 din 5 femei de peste 35 de ani sufera de fibrom uterin si multe dintre ele necesita o interventie chirurgicala pentru scoaterea uterului (histeroctomie).

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme