- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSICat trebuie sa doarma un bebelus

Cat trebuie sa doarma un bebelus

Nevoia de somn difera de la un copil la altul, in functie de temperament, varsta, atmosfera familiala si nu in ultimul rand, starea de sanatate a micutului. Mai jos sunt cateva repere legate de necesarul de somn, pentru mamicile care au bebelusi considerati dificili si care se intreaba cat trebuie sa doarma un bebelus si daca al lor se odihneste suficient.

Nou-nascutul doarme cea mai mare parte din zi si din noapte (peste 16 ore), dar fragmentat. Micutul tau se va odihni cam 7 ore si jumatate in timpul zilei, in 3-4 reprize,  si va dormi noaptea, dar cu intreruperi, alte 8 ore si jumatate.

La o luna, un bebelus doarme 15 – 16 ore. Reprizele de somn de peste zi nu cumuleaza mai mult de 7 ore, iar in timpul noptii, bebe doarme cam 8 ore si jumatate, cu 2-3 treziri peste noapte, chiar si in cazurile fericite. Este posibil ca somnul sa ii fie mai agitat chiar decat in primele doua saptamani de viata, paradoxal.

La 2 luni, programul bebelusului devine ceva mai stabil si acest lucru influenteaza si calitatea si cantitatea somnului. Pe timpul zilei, cei mai multi bebelusi dorm aproximativ 5 ore si jumatate, in trei reprize de somn, iar noaptea pot dormi aproape 10 ore. Nu, din pacate, nu continuu, ci tot cu pauze pentru masa/mesele de peste noapte.

Intre 3-5 luni, bebelusul tau va dormi cam 5 ore in timpul zilei si aproape 10 noaptea. Unii parinti observa ca cei mici se trezesc ceva mai rar peste noapte.

La 6 luni bebe face mofturi la dormitul de peste zi – deja numarul reprizelor de somn se reduce la 2 atunci cand e lumina afara, iar cel mic nu doarme mai mult de 3 ore cumulat. Vesti mai bune pentru parinti sunt in privinta programului de noapte. In mod normal, cei mai multi dintre bebelusi nu se mai trezesc peste noapte la aceasta varsta, daca s-au hranit cum trebuie la masa de seara. Daca o fac, trezirea este una reflexa, caci au ceasul setat pentru ora de masa de noapte, dar foarte putini bebelusi simt cu adevarat nevoia sa mai manance. Nu vor refuza un biberon cu lapte, dar ar fi de preferat sa li se dea ceai in schimb, pentru a descuraja acest trezit reflex.

Ce poti face, sa doarma mai bine

Calitatea somnului bebelusului este influentata de multi factori, incepand cu temperatura din camera si pana la relatiile de familie (armonioase sau nu), zgomotele de afara, lumina prea puternica sau anxietatea mamei.

Nu stimula prea tare bebelusul inainte de ora de culcare, facandu-i un masaj prea viguros sau dragalindu-l prea tare dupa baita si agitandu-l. Cu cel putin o ora inainte de nani, in casa trebuie sa fie ceva mai liniste, zgomotele si lumina reduse, iar mami si bebe sa inceapa ritualul de noapte buna, care poate contine si 10 minute de ”stat la povesti”, in care mama sa citeasca sau sa spuna celui mic o poveste, pe ton linistitor, si de preferat, fara sa il priveasca in ochi.

sursa foto www.bhmpics.com
Articolul precedentPozitia corecta de somn
Articolul următorCum sa schimbi corect scutecul

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme