- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSIPlimbareaCand vom reusi sa mergem?

Cand vom reusi sa mergem?

baby-walking-alone2

Picture 1 of 2

Inca de la nastere, puiutul tau invata si face progrese in ceea ce inseamna dezvoltarea sa. Rolul tau de parinte este sa-l incurajezi pe masura noilor sale capacitati si descoperiri, sa ai rabdare si sa te bucuri de fiecare realizare. Undeva intre 12 si 18 luni, micutul tau intra intr-o noua etapa importanta din viata lui, etapa mersului, asa ca pregateste-te: in curand, iesirile nu se vor mai face doar in carucior, ci si pe jos!

Daca intre 1 si 4 luni micutului tau ii placea sa fie dus in brate, leganat si pus in pozitii diferite, ai putut observa mai tarziu, intre 4 si 8 luni, ca el a invatat sa-si cunoasca micutul corp si a reusit chiar sa stea in picioare, timp de 10 minute, sustinut. In jurul varstei de 7-8 luni, puiul tau a inceput sa se tarasca si a devenit din ce in ce mai activ, descoperindu-si noi abilitati si capacitati. A urmat mersul de-a busilea, perioada in care nu il puteai scapa din ochi o clipa. Dar cand va merge singurel?

Chiar daca pot aparea diferente, in sensul ca fiecare copil este unic si are propriul lui ritm de dezvoltare, majoritatea copiilor incep sa mearga la varsta cuprinsa intre 12-18 luni. Capacitatea fizica, vointa si curajul il vor face sa mearga mai deveme sau mai tarziu, mai usor sau mai greu. Asa cum unii copii pot sa fie tinuti in picioare inca de la varsta de 4 luni, altii prefera sa stea in fundulet linistiti chiar si la varsta de 9 luni. Deci nu exista o varsta exacta la care copilul incepe sa mearga.

Ca parinte, tot ce poti face pentru a-l ajuta pe cel mic sa mearga este sa-l incurajezi, sa-l sustii si sa-i apreciezi fiecare incearcare. Nu-l brusca pe cel mic daca vezi ca nu manifesta interes pentru mers si nu-i cere eforturi precoce in raport cu dezvoltarea sa si dorinta de a se deplasa. Tine cont de faptul ca nu exista nicio legatura intre precocitatea mersului si dezvoltarea inteligentei.

Copilul este stimulat zi de zi de placerea descoperirilor, dar are nevoie de incercari inainte de a reusi sa se tina bine pe picioare. El cade, dar se ridica si pare ca nu oboseste niciodata. Pentru a-l ajuta sa-si castige increderea in el, ajuta-l sa mearga tinandu-l de amandoua manutele, apoi de una singura, dandu-i succesiv o mana. Poti sa-l ajuti sa-si tina echilibrul asezandu-l in piciorusele goale pe sol; stai in spatele lui si intoarce-i usor bustul catre dreapta, apoi catre stanga. Daca observi ca vrea sa plece de langa tine incurajeaza-l si sustine-l.

In ceea ce priveste incaltaminte copilului, specialistii recomanda ca cel mic sa fie incaltat cat mai tarziu posibil. Libertatea de miscare a piciorului si exercitiile in picioarele goale il ajuta pe cel mic sa-si dezvolte musculatura piciorului si a gleznei. Primii pantofiori ar trebui achizitionati cu scopul de a-i tine de cald copilului, motiv pentru care este indicat sa alegeti pantofiori usori, din materiale fine. Atunci cand copilul merge deja si nu rezista tentatiei de a-si experimenta noile abilitati afara din casa, este important sa te orientezi spre pantofiori care sa sustina glezna pentru a-i permite celui mic sa isi pastreze echilibrul si sa nu isi suceasca piciorusele. Tine insa cont de faptul ca pantofii trebuie schimbati des pentru ca piciorusele copilului cresc repede si evita sa investesti o avere in fiecare pereche de pantofi pentru bebe.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme