- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSICand sa chemi pediatrul

Cand sa chemi pediatrul

Parintii oscileaza intre doua extreme dupa venirea acasa de la maternitate: unii se ingrijoreaza excesiv, sunand pediatrul de multe ori pe zi, altii ignora simptome grave, temandu-se ca ar putea fi etichetati drept exagerati. Uite cand sa suni pediatrul in primele luni.

Simptome care trebuie raportate imediat medicului:

  • Daca cel mic uda foarte putine scutece pe zi, are buzele si limba uscata – acestea sunt simptome ale unei deshidratari grave.
  • Daca cel mic doarme dus mult mai mult timp decat de obicei sau nu este activ, daca nu vrea sa manance 2 mese consecutive sau mai bine de 8 ore, trebuie sa vorbesti rapid cu pediatrul.
  • Daca bebe are scaune albicioase, foarte urat mirositoare sau cu mucozitati si sange.
  • Daca are respiratia ingreunata sau foarte accelerata, face pauzele prea lungi in respiratie si prezinta o piele albastruie in jurul gurii.
  • Daca zona din jurul buricului miroase urat sau sangereaza.
  • Daca tuseste sau vomita (nu regurgiteaza) dupa fiecare masa. Varsaturile pot fi cauzate de supraalimentare, de indigestii, de alergii la proteinele din laptele matern, dar cel mai adesea apar ca urmare a unei infectii bacteriene sau a unei obstructii pe tractul gastrointestinal. Cu varsaturi poate debuta si hepatita. Episoadele de voma mai pot insoti si infectiile de tract urinar, des intalnite la copii. Daca fotanelele sunt deprimate, iar cel mic vomita, acesta poate fi un semn de meningita, extrem de periculoasa la bebelusi.
  • Daca nu ia in greutate – intre a cincea zi dupa nastere si sfarsitul celui de-a treia luni de viata, bebelusul trebuie sa ia in greutate cel putin 15  grame pe zi. Daca bebe nu ia suficient in greutate acest lucru se intampla fie din cauza unei proaste pozitionari la san, fie din cauza unei infectii (cel mai des cu Salmonella) sau din cauza unui sindrom de malabsorbtie. In acest al doilea caz, intestinul subtire nu absoarbe suficienti nutrienti, din cauza unor perturbari in functiile sistemului digestiv,sau a unor boli sau a unor procese inflamatorii sau defecte congenitale.
  • Cand bebelusul are temperatura – este nou-nascut si are temperatura mai mare de 37,7 grade Celsius sau daca febra e mai mare de 38 de grade, la un sugar de 3 luni.

 

sursa foto www.ghswomens.org
Articolul precedent5 reguli de ingrijire si igiena
Articolul următorPozitia corecta de somn

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme