- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
EDITORIALCand devenim mamici?

Cand devenim mamici?

tatiana tuta editorialPotrivit statisticilor, trendul conceperii unui bebelus pare sa apara mai des la femeile trecute de 30 de ani ca urmare a modificarilor conditiilor sociale in care traim. Cu toate acestea, tot mai multe dintre noi parem sa ne intrebam care este varsta cea mai potrivita pentru a concepe.

Chiar daca fiecare dintre noi ne bucuram atunci cand vedem curba profesionala pe un plan destul de ascendent, chiar daca ne simtim fericite si implinite atunci cand am definitivat studiile, chiar daca ne dorim tot mai multa libertate, va veni totodata timpul pentru intemeierea unei familii. Fiecare va trebui sa devenim sotii si mame, avand o serie de responsabilitati pentru viata noastra de familist. Chiar si asa nu stim care este cel mai potrivit moment pentru a spune „da” in fata altarului, dar si pentru a concepe un bebelus, intrucat parca timpul nu ne ofera o clipa de ragaz pentru astfel de momente. Mereu suntem prinse in rezolvarea altor probleme, de regula treburile de la serviciu par sa ne copleseasca atat fizic, cat si moral.

Astazi, chiar daca incercam sa avem o stabilitate sentimentala,uneori uitam de dorinta de a fi mama, fiind mai mult preocupate de implinirea profesionala si financiara. Si chiar daca si astfel de dorinte trebuiesc realizate, va veni o vreme cand trebuie sa te opresti, sa consideri ca ai suficient pentru ca tu si familia ta sa va puteti bucura linistiti de roadele muncii depuse. Pentru ca, altfel, de ce atata efort?

Cu siguranta, si libertatea poate deveni o dilema, mai ales atunci cand iti privesti prietenii ca nu au atat de multe obligatii si responsabilitati ca si tine. Toate te determina sa mai astepti ceva vreme pana la a deveni mama.  Cu toate acestea, trebuie sa te gandesti la atuurile pe care ti le ofera fiacare perioada a vietii, dar si la modul in care varsta ta va reusi sa influenteze copilul mai tarziu. Sa spunem lucrurilor pe nume: fiecare ne-am dori parinti cat mai apropiati de varsta noastra, cu care sa putem dialoga liberi, fara nicio retinere de ordin moral, pe care sa ni-i stim sanatosi si cu care sa putem iesi oricand….in club, de ce nu!?

Cu toate acestea, nu trebuie sa incerci sa iti planifici minutios fiecare etapa a vietii. Nu trebuie sa iti scrii pe o agenda „la 21 de ani ma casatoresc….la 23 de ani voi deveni mama….la 45 de ani voi deveni bunica”.

Avantajele unei varste mai mici in indeplinirea dorintei de a fi mama sunt destul de multe. La tinerete totul ti se pare mult mai usor, pana si plansetele din timpul noptii ale bebelusului. Cu cat inaintezi in varsta, situatia sta putin diferit. Iti vei pierde rabdarea necesara educarii copilului, nu vei mai avea chef sa faci nebunii impreuna cu el…

A concepe intre 20 si 30 de ani inseamna a privi viata cu mult mai mult entuiasm. Vei putea trece mai usor peste obstacolele vietii, vei putea depasi crizele familiale. Cu toate acestea, nu trebuie sa negam ca o mamica prea tanara poate intampina si cateva obstacole ca urmare a lipsei de experienta. Nu vei sti cum sa iti cresti copilul, cum sa il educi…dar totul se poate invata.

Daca iti vei dori copilul intre 30 si 40 de ani vei vedea totul cu alti ochi. Vei fi mai constienta de responsabilitatile pe care le implica cresterea unui copil si nu vei mai reusi sa privesti viata cu „ochii inchisi”, asa cum o faceai la 20 de ani. Experienta de viata pe care ai acumulat-o te va ajuta sa iti educi copilul asa cum iti doresti. Nu trebuie sa excludem ca este posibil sa nu mai ai rabdare sa ii acorzi timpul pe care ti-l solicita. De asemenea, pana la aceasta varsta relatia ta cu partenerul este una destul de solida. Ati ajuns sa va cunoasteti cu bune si cu rele si sa va acceptati intru totul. Odata aparut un copil totul va trebui reconsolidat pentru ca, altfel risca sa se darame. Va trebui sa incercati sa priviti lumea in trei si nu in doi asa cum obisnuiati. O alta surpriza pe care ti-o poate rezerva viata este fisura profesionala. Daca pana mai ieri ravneai la functii cat mai inalte, acum, ce-i drept, va trebui sa te gandesti la concediul de cresterea copilului.

Intr-un cuvant, este indicat sa incercam sa „ne gandim viata”cu bune si cu rele si sa tratam fiecare etapa a ei cu mare responsabilitate. A sti ce vrei de la ea inseamna sa oferi cel mai bun plan viitorului tau!

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme