- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSICamera bebelusuluiCamera Senzoriala Stimuleaza Inteligenta Bebelusului - partea 2

Camera Senzoriala Stimuleaza Inteligenta Bebelusului – partea 2

>>>Click aici pentru partea intai a articolului

Primele luni de viata sunt vitale in dezvoltarea bebelusului, si este esentiala prezenta elementelelor senzoriale integrate in ambientul bebelusilor. Articolul precedent a discutat cateva dintre aceste elemente, alaturi de cateva recomandari si sugestii pentru parinti.

Continuam cu aspectele ce tin de stimularea mobilitatii bebelusului, de stimularea sa pe mai multe paliere, si in special pe stimularea simturilor esentiale dezvoltarii intelectuale: auditiv, vizual, tactil, olfactiv, gustativ si neuro-motor.

Miscarea trebuie sa se desfasoare liber pentru bebelus. Temperatura camerei trebuie sa fie ideala pentru bebelus, nu pentru adulti. Mai multe randuri de haine pot limita posibilitatea bebelusului de a-si dezvolta simtul mobilitatii, de a-si dezvolta musculatura corespunzator si de a-si coordona miscarile in mod liber. Confortul bebelusului trebuie sa fie maxim pentru ca acesta sa isi poata concentra atentia la noi stimuli.

Mirosul face parte din ambientul copilului. Primul miros pe care copilul il recunoaste instinctiv este cel al mamei. Inca din primele luni de viata, insa, copilul va fi expus la noi si noi arome, iar creierul sau inregistreaza toti acesti stimuli ca fiind noi informatii. In camera bebelusului, pot fi folosite arome din uleiuri esentiale ce sprijina dezvoltarea bebelusului. Atentie insa la aromele ce sunt special recomandate pentru bebelusi, si la o expunere limitata la acestea.

Gustul face parte din procesul de hranire. Dupa primele luni, atunci cand bebelusul va avea varsta potrivita, parintii pot introduce noi arome, de la dulce la acru. Reactia copilului este cea prin care creierul inregistreaza noile arome.

Lumina este foarte importanta. Parintii stiu ca in primele luni de viata, copiii se adapteaza la mediul luminos treptat, fiind stimulati ambiental. Lumina trebuie sa vina ca o completare naturala a camerei. Lumina foarte puternica sau foarte slaba pot sa perturbe perceptia pe care creierul copilului si-o formeaza despre lumina. Echilibrul este esential.

Sunt multe resurse de stimulare luminoasa pentru camera bebelusului, ce sunt adaptate nevoilor de stimulare din aceasta perioada de dezvoltare. Proiector cu stelute sau alte forme in diverse culori, forme auto-adezive ce stralucesc in intuneric, tuburi luminoase neutre ce pot fi montate in colturile camerei sau chiar sub patul copilului, dar si acele obiecte ce stimuleaza nu numai vizual, ci si auditiv si tactil, in acelasi timp.

O jucarie care poate fi prinsa deasupra patutului sau in spatiul sigur in care copilul isi petrece timpul, poate avea optiunea de aprindere luminoasa la atingere, precum si de activare a fundalului muzical. Sunt deja trei directii de stimulare a bebelusului in acelasi obiect multi-senzorial.

Este inevitabil sa nu ne gandim la zambetul curios al unui bebelus atunci cand il vedem cum descopera sunete, lumini si texturi in combinatii nemaiintalnite pana atunci.

partea 2 b

 

 

 

 

 

Muzica este un element ce stimuleaza in principal auzul si tiparele auditive pe care bebelusul si le formeaza, insa are un rol mult mai profund decat acesta.

Inteligenta bebelusului este stimulata intr-un ritm accelerat prin elemente muzicale. Fonetica limbii pe care o aude in cantece formeaza tipare lingvistice in creierul bebelusului, iar aceste tipare vor deveni baza vorbirii la bebelus. Chiar daca bebelusul nu arata semne ca ar intelege fiecare cuvant pe care il aude, specialisti cunosc bine faptul ca inca din primele momente in care bebelusul aude cuvinte si sunete, creierul inregistreaza aceste tipare lingvistice, pentru a se putea exprima atunci cand ii va permite zona responsabila de limbaj in creierul sau. Stimularea precoce prin cantece variate, special concepute pentru bebelusi devine tot mai cunoscuta in randul parintilor interesati de stimularea inteligentei bebelusului. Atunci cand cantecele transmit bebelusului chiar si intr-o alta limba cu ar fi limba engleza, copilul este stimulat in doua directii, iar creierul sau dezvolta si mai multe conexiuni neuronale esentiale accelerarii inteligentei.

Este binecunoscut de catre un numar mare de parinti ca un bebelus ce cunoaste cuvintele in doua limbi, cea materna, si cea noua, cum ar fi limba engleza, se dezvolta mai accelerat, se adapteaza mai usor in medii diverse, raspunde mai bine la stimuli si manifesta o capacitate crescuta de a asimila lucruri noi.

Specialistii in educatie au dezvoltat programe specializate pentru bebelusi, cu scopul stimularii lor intelectuale prin muzica, prin elemente multi-senzoriale, prin ambient, prin stimularea mobilitatii si prin dezvoltarea legaturii puternice dintre parinte si copil.

Lingvistul Helen Doron a incorporat in metoda sa aceste descoperiri, fiind prezente in cursurile interactive de stimulare a inteligentei bebelusilor.

Metoda Helen Doron Early English, a fost dezvoltata in recunoasterea necesitatii de a invata limba engleza cat mai eficient, conform teoriei ca invatarea unei limbi poate fi cea mai complicata functie pe care creierul o poate indeplini.

De peste 30 de ani in intreaga lume, doua milioane de copii au invatat limba engleza prin metoda Helen Doron si au beneficiat de dedicare continua si de excelenta in educatie.

Mai multe detalii, pe www.HelenDoron.ro

Surse:

– Doman, Glenn & Doman, Janet, “How Smart is Your Baby”, 2006

– Doron, Helen, “The Music of Language”, 2010

http://www.mindfulmum.co.uk/health/2012/how-to-create-your-own-sensory-room/

 

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme