- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
SARCINAIngrijirea in sarcinaBeneficiile masajului asupra gravidei

Beneficiile masajului asupra gravidei

P8030056Sarcina aduce cu ea un imens bagaj emotional, afectiv, sentimente placute si unice, dar si efecte mai putin placute care creeaza disconfort. Gravidele se pot astepta în timpul sarcinii la dureri de spate sau de ceafa, tensiune musculara, picioare umflate, oboseala, stres. Toate aceste suferinte ale gravidei pot fi tratate într-un mod placut, fara medicamente si fara efecte secundare. Prin masaj.

Prin ce se diferentiaza un masaj pentru gravide de unul obisnuit?
Masajul gravidei se realizeaza din pozitia culcat pe o parte, folosindu-se perne de diferite dimensiuni, sau gravida poate fi asezata pe un scaun special. Pozitionarea corecta a gravidei asigura confort si siguranta atat acesteia cat si copilului. Masajul gravidei presupune tehnici speciale care nu se efectueaza cu forta iar framantatul sau presiunile profunde trebuie evitate la nivelul gleznelor si la încheietura mainilor pentru ca pot declansa contractii uterine.

Ȋnainte de a i se face un masaj, gravida trebuie sa ceara acordul medicului obstetrician. Masajul este recomandat din al doilea trimestru de sarcina, de 2 ori pe saptamana. Se vor evita uleiurile intens aromate, talcul si orice substanta fata de care gravida prezinta alergii sau manifesta o stare de disconfort. Se folosesc uleiuri care nu contin coloranti cum ar fi uleiuri esentiale de plante, uleiul de masline, uleiul de migdale , care au efecte de reducere a anxietatii, calmare, detensionare musculara.

Masajul prenatal este contraindicat daca gravida prezinta:

  • hemoragii, crampe abdominale sau scurgeri ale lichidului amniotic;
  • urinare frecventa cu senzatia de arsura, dureri în zona lombara, febra si frisoane (semne ale infectiei de tract urinar);
  • dureri de cap severe, dureri de spate acute care nu cedeaza la schimbarea posturii, greata si varsaturi, hipertensiune arteriala si tulburari de vedere.
  • Masajul nu trebuie efectuat pe abdomen sau in dreptul zonelor cu varice. De asemenea, zonele care nu ar trebui masate sunt urmatoarele: portiunile iritate ale pielii, ranile deschise, vanataile, inflamatiile, precum si zonele cu infectii locale.

Beneficiile masajului :

  • Masajul amelioreaza durerea de gat si spate. Masajul spatelui se adreseaza musculaturii paravertebrale, zonei lombosacrate si fesierilor. Masajul urmareste relaxarea musculara, dar si inducerea unei stari generale de bine, confortul psihic fiind la fel de important ca si relaxarea fizica pentru viitoarea mamica.
  • Drenaj limfatic si facilitare a circulatiei venoase in vederea prevenirii si tratarii edemelor (umflarea picioarelor)- retentia de apa este cauzata de cresterea cantitatii de progesteron în sange, de încetinirea circulatiei venolimfatice de întoarcere, de relaxarea peretilor vasculari si de obstacolul pe care îl reprezinta uterul marit în volum.
  • Masajul picioarelor are scopul de a îmbunatati circulatia sangvina si limfatica si se realizeaza dinspre periferie spre regiunea inghinala. Consta în miscari circulare, dar si de-a lungul traseului marilor vase ale membrelor inferioare.
  • Prevenirea aparitiei spasmelor musculare (“carcei”) frecvente in perioada de sarcina.
  • Actioneaza favorabil si asupra dezvoltarii fatului deoarece tehnicile de masaj prenatal ajuta la imbunatatirea circulatiei sangvine care aduce astfel mai mult oxigen si substante nutritive celor doi.
  • Profilaxia aparitiei piciorului plat – prin efectuarea de masaj în talpa (nu reflexoterapie).
  • Imbunatateste metabolismul general si cel local.
  • Reduce anxietatea si depresia, mentinand tonusul mental ridicat.
  • Reducerea migrenelor si imbunatatirea calitatii somnului.
  • Mentine elasticitatea pielii – masajul prenatal are un rol esential si in prevenirea vergeturilor, prin cresterea sintezei de elastina si colagen.
  • Ajuta la eliminarea toxinelor si la mentinerea unui tonus ridicat.
  • Sporeste starea de relaxare psihica si emotionala.
  • Travaliu mai usor. Mai multe studii au demonstrat efectele benefice ale masajului pentru gravidele care nasc natural. Se pare ca, daca este efectuat cu regularitate pana aproape de termenul nasterii, masajul scurteaza durata travaliului si amelioreaza durerile din timpul nasterii.

Masajul in timpul sarcinii este o tehnica terapeutica ce se focuseaza pe nevoile viitoarei mamici, pe masura ce corpul ei trece prin schimbari cauzate de starea de graviditate.

logo_KB_jpg

CENTRUL KINETOBEBE
Calea Mosilor 158 , Bucuresti
www.kinetobebe.ro

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme