- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIIAtentie la obezitate!

Atentie la obezitate!

In ultimii ani, medicii atrag atentia asupra unui fenomen alarmant: din ce in ce mai multi bebelusi si copii cu varste pana in 3 ani sunt diagnosticati cu obezitate.

Obezitatea precoce, care apare in primii doi-trei ani de viata este cel mai greu de tratat, pune viata copilului in pericol, iar kilogramele excesive insotesc copilul si mai tarziu, pe durata vietii de adult, ne atentioneaza medicii.

Pentru copiii mai mici de 2 ani nu se ia in considerare indicele BMI, cu care suntem noi obisnuiti, ci un alt raport intre lungimea si greutatea copilului. Daca procentul rezultat este mai mare de 85%, copilul este considerat obez.

Ca repere de greutate, se considera ca in medie, un copil trebuie sa se incadreze in urmatoarele bareme de inaltime si greutate, in functie de varsta.

  • 3 ani: T (talia) = 96 cm, G (greutatea)=15 kg
  • 4 ani: T=102 cm, G =16,5 kg
  • 5 ani: T=109 cm, G =19 kg
  • 6 ani: T=115 cm, G = 21 kg
  • 7 ani: T=120 cm, G = 23 kg

Cum poti preveni obezitatea

Obezitatea se poate instala din primele luni de viata, mai ales in conditiile in care copilul are un apetit crescut. Copiii alaptati sunt mai putin predispusi riscului de obezitate, asa ca este de dorit sa iei in calcul si acest aspect, daca mai aveai nevoie de vreun argument pentru alaptare.

Inca din timpul sarcinii viitoarea mamica trebuie sa aiba grija la alimentatie si sa nu ia exagerat in greutate. Studiile arata ca incidenta obezitatii infantile este mai mare in randul acelor copii nascuti de mame supraponderale/obeze.

In afara factorilor genetici, un rol foarte important il joaca alimentatia, desigur.

Introducerea prea timpurie a alimentelor solide, dar mai ales imprietenirea celor mici cu dulciurile sunt factori de risc pentru obezitatea infantila.

Obiceiul mamelor de a folosi mancarea ca recompensa si a da copilului ceva bun (si dulce) cand a facut ceva bun/frumos/bine este daunator. In afara de faptul ca cel mic acumuleaza rapid kilograme in plus, in acest mod se creeaza o relatie emotionala nesanatoasa a copilului cu mancarea. Ulterior, si ca adolescent, dar si ca adult, copilul recompensat cu dulce va apela la mancare de cate ori va avea cate o dezamagire sau vreo anxietate.

Ce mai poti face

Ofera-i gustari sanatoase – betisoare de morcovi sau alte legume cu sos de iaurt pot fi o gustare delicioasa pentru copilul mic. Iar daca are pofta de dulce, da-i prajiturele din ovaz cu fructe uscate, fara zahar adaugat.

Inlocuieste sosurile din comert cu unele preparate in casa – maioneza poate fi inlocuita cu iaurt, sosul de rosii din comert, plin de zahar poate fi inlocuit cu un sos de rosii de casa, in care ai pus cimbru sau busuioc, pentru un plus de savoare etc.

Incurajeaza-l de mic sa faca multa miscare – de cand poate pedala, pune-l pe trotineta, ia-i role, jucati-va cu mingea, da-l la inot, la cursuri speciale pentru bebelusi si copii. Orice forma de miscare este buna si ajuta la prevenirea obezitatii pe doua planuri – atat printr-un mai mare consum caloric, cat si prin combaterea sedentarismului.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme