- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
NASTEREDupa nastereAspecte legislative ale concediului de maternitate

Aspecte legislative ale concediului de maternitate

gravida concediu (www.drinkingandyou.com)Perioada de dinainte de nastere este una destul de dificila pentru tine in calitate de viitoare mamica. Traseul catre serviciu poate deveni destul de anevoios, iar cele opt ore de lucru cel mai adesea insuportabila. Nu toate mamicile cunosc faptul ca un concediu de sarcina si lauzie este cel mai recomandat in astfel de situatii.

Fara alte formalitati, concediul de sarcina si lauzie se solicita printr-o cerere scrisa angajatorului si se va elibera de la medicul de familie in a carei evidenta te gasesti. Daca insa ai unele nelamuriri legate de acordarea acesteia, ei bine, trebuie sa cunosti ca nu trebuie sa demonstrezi o anumita stare de rau cauzata in sarcina, ci pur si simplu faptul ca esti gravida iti este de ajuns. Durata concediului potrivit Legii 19/2000 este de 126 de zile calendaristice si se acorda si inainte si dupa sarcina, printr-un cumul de 63 de zile inainte de nastere si 63 de zile dupa nastere. Exista si o exceptie in care anumite persoane pot solicita concediul din timpul sarcinii pe o durata mai mare, dar cu conditia ca dupa nastere acesta sa mai pastreze circa 42 zile calendaristice.

Tot potrivit legii persoanele care atesta un handicap sever vor putea intra in concediu de sarcina si lauzie de la 6 luni de sarcina. Daca dupa nastere copilul decedeaza, concediul nu se intrerupe pe toata durata lui. Totodata, mama va beneficia de indemnizatie pe toata durata acesteia.

Iar daca va ganditi la cuantumul indemnizatiei acordata in concediul de crestere copil, ei bine aceasta este in valoare de 85% din veniturile lunare din ultimele 6 luni, drepturi acordate din bugetul asigurarilor sociale de stat.

Art. 118

  • (1) Asiguratele au dreptul, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcină şi lăuzie, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
  • (2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care au încetat plata contribuţiei de asigurări sociale, în condiţiile prezentei legi, dar care nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat.

Art. 119

  • (1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
  • (2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se compensează între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare.
  • (3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.
  • (4) În cazul în care copilul se naşte mort sau moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.

Art. 120

  • (1) Cuantumul lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 99.
  • (2) Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme