- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSIDiversificareAlimentatia bebelusului – o preocupare pentru parinti

Alimentatia bebelusului – o preocupare pentru parinti

Atunci cand copilul tau incepe sa treaca de stadiul de nou nascut, curiozitatea il poate indemna sa incerce lucruri la care nici nu te gandesti. Si mai ales daca cel mic este destul de pofticios, va ravni zi de zi la mirosurile din bucatarie, ori la mancarurile ce se regasesc in farfuria ta sau a tatalui sau. Fie ca mananci mancaruri lichide, solide ori desert, cel mic va dori sa guste cate putin din fiecare.

De aceea este deosebit de important sa afli exact perioada in care poti sa ii introduci o alimentatie diversificata, astfel incat sa nu aiba de suferit in ceea ce priveste sanatatea, pe plan digestiv. Chiar daca consideri ca putin nu i-ar putea face rau, de cele mai multe ori mancarurile consistente nu il ajuta, bebelusul aflandu-se inca in perioada de crestere. Persoana indicata care sa iti poata da sfaturi referitoare la introducerea unei alimentatii diversificate in regimul de viata al nou nascutului este medicul pediatru, legatura dintre tine si acesta trebuind sa fie una in care sa predomine permanenta.

Si cum spuneam ca cel putin pana la varsta de 1 an cel mic nu pare sa fie pregatit nici macar cu noul mediu in care se afla si nici cu o alimentatie diversificata, este bine a se tine cont de sfatul specialistului. Pana la varsta de 5 luni in alimentatia copilului este bine a se evita mancarurile solide intrucat traiectul digestiv nu poate digera la fel de bine ca si un adult aceste mancaruri.

Este recomandat ca dieta bazata pe laptele matern, ori pe cel praf, in functie de obisnuintele bebelusului sa fie continuata cel putin pana la varsta de 1 anisor. Desi se spune ca si laptele de vaca are proprietati nutritive importante, poate mai benefice decat cel praf, acest lucru este de contrazis in cazul celor mici, laptele de vaca fiind foarte bogat in minerale, lucru ce i-ar putea afecta mai tarziu rinichii.

Mancarurile grase ori lipicioase trebuiesc evitate intrucat nu permit o buna masticatie din partea copilului. Si mancarurile moi pot constitui o permanenta problema, intrucat pot ramane lipite de gatul copilului. De aceea este bine a se evita jeleurile, caramelele ori bomboanele moi.

Atunci cand in alimentatie se trece si la produse solide, acestea trebuiesc pasate ori maruntite foarte bine intrucat bebelusul nu mesteca intotdeauna ceea ce mananca, el reusind sa fie constient de ce inghite abia dupa varsta de 3 ani.

Intrucat de cele mai multe ori alunele, nucile, semintele, fisticul sunt nerecomandate si pentru cei mari datorita unei grele digestii putand cauza diverse probleme stomacale, incercati sa evitati aceste lucruri pe cat posibil si in cazul acestuia.

Cand cel mic isi indreapta atentia catre fast food-urile celebre din  tara noastra, fiind tentat de locurile de joaca de acolo sau de micile atractii din meniurile bazate intocmai pe alimente condimentate si de multe ori prajite la temperaturi foarte inalte, incercati sa ii explicati ca  o supa de pui ori de vacuta este de cateva zeci de ori mai sanatoasa decat meniurile bazate pe cartofi prajiti. Il puteti tenta cu o jucarie cumparata de la un magazin de specialitate, poate tot atat de frumoasa si de tentanta ca si cea din fast-food-ul din coltul strazii.

Neintelegand inca ce se petrece cu tot ceea ce este in jurul sau, micutul este tentat sa incerce tot ce i se pare nou si frumos. De aceea trebuie sa il feriti de substante nocive pentru sanatate, cum ar fi spirtul, detergentii, pasta de dinti, detartranti, clorul, punandu-le in locuri la care sa nu ajunga si sa nu le poata deschide, in acest mod tentatia disparand. Si pentru ca tot am vorbit de astfel de lucruri in perioada frageda este tentat sa indrepte catre cavitatea bucala pietre, ace, bolduri, monezi, jucarii, cu care se poate ineca foarte usor.

Atunci cand se introduce in alimentatie o baza de mancaruri diversificata este bine a se anunta medicul de posibile alergii pe care le-ar putea avea cel mic la oua, lapte, alune, peste, astfel incat sa fie ferit de acestea si sa i se poata face teste alergologice cu scopul lamuririi acestui aspect al sanatatii. Desi medicul va poate da o lista mai completa de noi alimente este recomandat a se introduce treptat si a se astepta cateva zile, o saptamana sa se vada cum va reactiona cel mic la o astfel de alimentatie. Daca apar efecte adverse este bine a se informa medicul.

Si cum sanatatea celui mic este mai importanta decat toate, nu uitati ca atunci cand mergeti la cumparaturi sa va uitati mai intai de toate la termenul de valabilitate al produsului respectiv si la compozitia acestuia, intrucat un aliment care nu se mai afla in termenul de garantie poate insemna de multe ori o drama pentru toti.

Articol realizat de Tatiana Tuţă

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme