- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSISanatateAftele – o problema frecventa in randul bebelusilor

Aftele – o problema frecventa in randul bebelusilor

baby-girl-wallpaper-2

Picture 1 of 2

Daca esti pentru prima data mamica, iti spunem ca vei avea parte de foarte multe surprize neplacute, chiar si in primele saptamani de viata ale puiutului tau. Acesta este adevarul, viata alaturi de un bebelus nu este intotdeauna roz, dar este, cu siguranta, minunata!

Ai observat ca puiutul tau este din ce in ce mai agitat, chiar si cand sta in patut sau ca refuza mancarea si ca plange, aparent fara motiv? Este posibil ca el sa se confrunte cu aftele, o infectie comuna a cavitatii bucale a bebelusului. In primele luni de viata, copilasii sunt predispusi la aparitia aftelor, afectiuni care sunt extrem de neplacute si resimtite puternic de catre micuti.

Ulceratiile aftoase, cum se mai numesc aftele, sunt de fapt formatiuni micotice albicioase, localizate in interiorul gurii, care se dezvolta extrem de repede. Aftele apar cu precadere pe limba, pe interiorul obrajilor, al buzelor sau pe cerul gurii, in general in urma unei infectii cu un virus. Exista insa si situatii in care aftele apar din cauza faptului ca micutul a urmat un tratament cu antibiotic pentru o perioada mai lunga de timp sau in cazul in care cel mic are o carenta de vitamine.

Aftele nu necesita de obicei tratament, caci vindecarea apare undeva dupa 7-10 zile. In cazul in care aftele se infecteaza, este important ca mami sa-l duca pe cel mic la medic pentru ca acesta sa-l prescrie un tratament.

Cunoscute si sub denumirea de stomatita aftoasa, aftele sunt, de cele mai multe ori, insotite de febra si dureri destul de mari. Desi sunt considerate nepericuloase, aftele nu trebuie tratate cu indiferenta pentru ca cel mic poate sa sufere foarte mult din cauza lor si durerile pot fi atat de puternice incat cel mic sa ajunga sa refuze mancarica si sa fie extrem de agitat. Febra si refuzul de a manca pot duce la deshidratatea copilului, lucru care poate duce chiar la internarea lui in spital. Astfel, specialistii recomanda ca puiutii care sufera din cauza aftelor sa consume cat mai multe lichide (de preferinta apa sau ceai, fara sucuri acidulate sau pe baza de citrice), pentru a putea preveni un astfel de pericol.

Cauzele aparitiei aftelor nu sunt insa complet elucidate, motiv pentru care masuri speciale de preventie nu exista. Important este ca mami sa mentina o igiena riguroasa a manutelor si a cavitatii bucale. Ceaiul de musetele si glicerina boraxata pot fi solutii magice atunci cand vine vorba despre intretinerea cavitatii bucale. Spala-l pe el mic frecvent pe manute si spala-i cat de des posibil jucariile pe care le baga in gurita. Important este ca, daca inca il alaptezi pe cel mic la san, sa fii atenta la igiena mameloanelor, in special inainte de alaptat pentru ca astfel vei putea preveni aparitia problemelor cauzate afte.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme