Ingrediente:
– 1 cana orez (250 g)
– 1 litru lapte
– 8 linguri zahar
– 1 lingurita scortisoara
– 1/2 lingurita nucsoara
– esenta de vanilie
Mod de preparare:
- Se spala orezul in mai multe ape pana se elimina amidonul (din el nu mai iese apa alb-laptoasa, ci apa ramane limpede). Se pune laptele intr-un vas adanc de 2 litri si se da pe foc, unde se lasa pana ce da primul clocot. Se adauga acum orezul si se amesteca bine, cat mai des, pentru a nu mai lasa laptele sa fiarba si sa dea in foc. De asemenea, amestecatul ajuta ca orezul sa nu se lipeasca.
- Dupa 10 minute, se adauga zaharul si esenta de vanilie. Se amestca in continuare, inca 5 sau 10 minute, pana cand orezul a absorbit tot laptele si a fiert. Daca e nevoie, se mai adauga apa.
- Se pune in castronele cat e cald si se presara cu scortisoara si nucsoara. Castronelele se pot pastra ca atare la frigider si se pot servi si reci.