- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIIComportamentInvata-l ce inseamna banii!

Invata-l ce inseamna banii!

Este important ca micutul tau sa invete ca banii nu cresc in copac. Exista metode prin care ii poti invata care este valoarea banului. Copiii cu varsta de 5-6 ani incep sa deprinda abilitati cognitive care ii ajuta sa priceapa conceptele de baza ale finantelor, precum identificarea monedelor, incercand sa invete ce inseamna sa primesti rest la cumparaturi si cum sa-i numere si sa asocieze o cantitate de bani cu anumite produse.

Pe langa faptul ca micutul tau deprinde bazele econimiei, lectiile legate de bani ii ofera si alte beneficii. Banii reprezinta una dintre multele valori pe care vrem sa le transmitem mai departe copiilor nostri si este mai important felul in care ii putem invata ce reprezinta acestia. Daca tinerii invata sa cheltuiasca intelept isi vor dezvolta rabdarea dar si abilitatea de a planifica bine nu numai bugetul, dar si alte aspecte din viata lor. Iata cateva strategii care il vor invata pe cel mic ce inseamna valoarea banilor:

Explica-i ce sunt banii – Micutul tau trebuie sa stie ca in interiorul unui ATM nu este o mica imprimerie. Ii poti explica faptul ca banca este acel loc in care iti tii banii, pana cand ai nevoie de ei pentru a-i cheltui. Spune-i ca ce cheltuiesti este suma de bani aferenta salariului pe care ti l-a platit seful tau si ca vei mai avea aceeasi suma luna viitoare, cand te va plati din nou. Trebuie sa stie ca nu poti cumpara tot ce-ti doresti, oricand doresti si ca trebuie sa faci alegeri intelepte atunci cand esti la cumpartaturi.

Intareste-i abilitatile de cheltuire a banilor – Ii poti face mai clare lucrurile pe care le invata la scoala, facand un tabel care prezinta cateva echivalente de baza ale unor sume de bani. Pune-l pe frigider sau in camera copilului si incurajeaza-l pe cel mic sa invete sa schimbe bancnotele in monede si asa mai departe. Poti face acest joc punand cate un pret pe fiecare obiect din casa, astfel incat copilul sa isi faca o idee asupra pretului fiecaruia. Apoi ii poti da o suma de bani si spunanandu-i ca nu-i ajung pentru a cumpara tot, il lasi sa aleaga!

Ofera-i un imprumut – Ar trebui sa fie suficient incat sa-si poata cumpara clame de par sau inghetata. Cand mergeti la cumparaturi, spune-i sa nu-si uite banii, in caz ca doreste sa achizitioneze ceva. Daca micutul tau si-a cheltuit suma de bani, dar acum plange dupa inca o inghetata, explica-i ca va trebui sa astepte pana la urmatoarea alocatie. Daca micutul doreste un anumit lucru, explica-i cati bani trebuie sa economiseasca in fiecare saptamana pentru a putea sa-si cumpere acel obiect. Pe de alta parte ai putea sa-ti incurajezi copilul sa doneze o parte din suma de bani pe care a primit-o, astfel incat sa nu fie centrat numai pe persoana lui.

Ofera-i sanse sa castige bani in plus – Copiii ar trebui sa stie ca isi pot mari suma de bani castigata, insa trebuie sa munceasca pentru asta. Poti face o lista cu mici activitati pe care le poate indeplini cel mic in ceea ce priveste treburile casei si pentru fiecare dintre acestea sa asociezi o suma de bani. Atunci cand copilul tau va dori sa cumpere o anumita jucarie, se va oferi, de exemplu, sa curete mobila de praf.

Articolul precedentCe sa nu-i spui copilului tau?
Articolul următorSi mamele au de invatat

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme