- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
NASTEREDupa nastereCe este si cum se determina indemnizatia de maternitate?

Ce este si cum se determina indemnizatia de maternitate?

mama si copil 2Potrivit reglementarilor legislative, indemnizatia de maternitate reprezinta o suma de bani platita proaspetei mamici, pe parcursul cresterii copilului, suma ce va fi acordata pentru o perioada de maxim 24 de luni de la nasterea copilului.

Indemnizatia de maternitate se determina potrivit veniturilor lunare din ultimile doisprezece  luni pentru care mama si-a platit contributiile la asigurarile de sanatate. Calculul acesteia se face in limita a 85% din salariu.

Chiar si asa, cele mai noi reglementari in acest domeniu le-au acordat parintilor mai multe variante:

  • pe de o parte indemnizatia de maternitate va fi acordata pentru parintii care se decid sa se intoarca la serviciu in termen de 12 luni de la nasterea copilului. In aceasta situatie, indemnizatia acordata se va calcula in limita a 85% din salariu, insa nu mai putin de 600 de lei si nici mai mult de 3400 lei. In cazul in care parintii decid sa se intoarca inainte de expirarea celor 12 luni la serviciu vor putea beneficia de un stimulent de insertie in valoare de 500 de lei, pana atunci cand copilul va implini varsta de doi anisori. In cazul in care parintii aleg aceasta varianta acestia vor putea solicita, la cerere, prelungirea concediului de crestere a copilului pana la implinirea varstei de 24 de luni, insa, de aceasta data, indemnizatia se va retrage;
  • pe de alta parte, parintii au la indemana alegerea unui concediu de maternitate mai lung – pana atunci cand copilul implineste varsta de 24 de luni. In aceasta situatie, indemnizatia de maternitate se determina tot in limita a 85% din media veniturilor lunare calculate potrivit salariilor din ultimile 12 luni, insa nu mai putin de 500 de lei si nici mai mult de 1200 lei. In cazul in care parintii isi doresc sa revina mai repede la serviciu nu vor mai beneficia de stimulentul de insertie.

Indemnizatia de maternitate nu se impoziteaza, singura contributie retinuta fiind cea la asigurarile de sanatate – 10,5%. In plus, potrivit legislatiei, aceasta nu va putea face obiectul niciunei executari silite, nefiind urmaribila.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme