- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIIAlimentatie8 lucruri de stiut despre Omega-3

8 lucruri de stiut despre Omega-3

  1. Daca am stoarce toata apa din creier, am descoperi ca 60% din masa uscata este formata din grasimi. Acestea, supranumite si grasimile inteligentei, adevarate caramizi ale creierului, sunt acizi grasi nesaturati, din gama Omega-3, pe care corpul nu-i poate sintetiza.
  1. In cazul in care celulele corpului uman si ale creierului uman sunt lipsite de acesti acizi grasi esentiali, de care au nevoie pentru a creste si a functiona, celulele ii vor inlocui cu alte grasimi similare, dar care sunt daunatoare si le vor diminua functiile.
  2. Nivelurile ridicate de „acizi grasi de inlocuire“ in sange sunt asociate cu persoanele care sufera de depresie sau de deficit de atentie (ADHD). Cele mai ”rele” grasimi pentru functionarea creierului sunt cele hidrogenate sau partial hidrogenate si grasimile trans, care, in exces, inlocuiesc grasimile Omega-3.
  3. In ultimul trimestru de sarcina se definitiveaza formarea creierului copilului, a retinei si a sistemului nervos, pe baza rezervelor de Omega-3 ale mamei. Daca aceste rezerve sunt sarace, pot aparea carente in dezvoltarea copilului, iar epuizarea completa a acestor rezerve poate duce la depresia postpartum a mamei.
  4. Grasimile Omega-3 influenteaza dezvoltarea creierului si performanta, mai ales la cele 2 extreme ale vietii, in perioada de crestere, de la perioada prenatala la sugari si la persoanele in varsta, dar si pentru persoanele adulte, ferindu-le de depresie, stres si oboseala.
  5. Omega-3 DHA este componenta structurala a tesutului cerebral, asa ca o deficienta de DHA din dieta s-ar putea traduce intr-o deficienta in functionarea creierului.
  6. In culturile in care dieta este bogata in acizi grasi Omega-3 (ca in cazul eschimosilor) incidenta de boli degenerative ale sistemului nervos central si de boli cardiovasculare este mai mica.
  7. S-a dovedit ca animalele experimentale ale caror diete sunt sarace in DHA au creiere mai mici si o intârziere in dezvoltarea sistemului lor nervos central.
  8. Declansarea sindromului deficientei de atentie (ADHD) este favorizata si de o dieta saraca in acizi grasi esentiali.
  9. A manca peste este de multe ori prea putin pentru a avea un aport suficient de Omega-3, din mai multe motive: pestele provine din surse necontrolate, nu poate fi purificat, iar prin expunere la temperaturi crescute o mare parte din acizii grasi polinesaturati Omega-3 se descompun. De asemenea, copii nu pot manca o cantitate suficienta pentru a-si acoperi necesarul crescut de Omega-3. Uleiurile vegetale contin acidul gras omega-3 ALA(acid alfa linoleic), care, in organismul adult, se transforma in EPA, care apoi este transformat in DHA. Dar organismul copiilor mici nu poate transforma ALA in EPA, respectiv DHA.

 

 

 

 

 

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme