Studiile arata ca 50% dintre gravide sufera de constipatie la un moment dat pe perioada sarcinii (dar mai ales pe finalul ei). Explicatia ar fi ca in timpul sarcinii, uterul in crestere fura din spatiul de lucru al sistemului digestiv. Hormonii, de asemenea, pot incetini intestinele. Iar in unele cazuri chiar suplimentele cu fier si vitaminele pot contribui la aparitia constipatiei.
Ce poti sa faci ca sa reduci episoadele de constipatie:
- Bea zilnic cel putin 2 litri (8-10 pahare) de lichide. Incearca sa-ti incepi ziua cu un pahar de suc de fructe baut imediat cum te trezesti dimineata.
- Consuma fructe crude, legume, paine integrala si cereale integrale pentru a fi sigura ca mananci suficiente fibre. Include prune, curmale sau smochine in dieta ta.
- Incearca sa-ti acorzi timp pentru evacuarea scaunului la aceeasi ora, in fiecare zi sau cel putin de fiecare data cand simti nevoia. Nu amana!
- Exercitiile fizice usoare, efectuate zilnic te pot ajuta in aceasta situatie.
- Evita uleiurile minerale care determina pierderi de vitamina A, D si E din corpul tau. Daca simti nevoia sa iei un laxativ, consulta mai intai medicul. Nu folosi fara prescriptie medicala laxative, clisma sau orice alt remediu.
- Nu abuza de supozitoarele cu glicerina. Pot da dependenta.
- Intreaba-ti medicul daca ar trebui sa incerci o substanta care inmoaie scaunul. Aceasta, actionand doar in tractul digestiv, nu este iritanta si nu da dependenta.