Toti bebelusii au la un moment dat probleme cu somnul. Fie nu pot adormi, fie se trezesc de multe ori peste noapte. Cateva mici trucuri iti sunt de folos daca vrei sa aiba un somn linistit si profund!
Stabileste un program
Prima regula si cea mai importanta pentru a facilita adormirea copilului (si un somn linistit) este sa-i stabilesti inca din primele zile de viata un program de activitati si odihna in timpul zilei. Ai grija sa nu-l suprasoliciti seara si sa nu-i schimbi prea mult programul. Bebelusul are nevoie de rutina. Vizitele vor avea loc pe parcursul diminetii si pranzului, nicidecum seara, iar momentul de somn trebuie pregatit. Ritualul de noapte buna este important – dupa baita, micsoreaza luminile, redu volumul aparatelor de prin casa, citeste-i incetisor o poveste.
Fa-i o baita calmanta
Bebelusii se relaxeaza in apa calduta, caci le aminteste de mediul intrauterin in care au trait timp de 9 luni. O baie in apa calduta, cu 30 de minute inainte de culcare este un bun somnifer pentru bebelus. Daca ii faci un masaj dupa baita, e important ca miscarile tale sa nu fie prea viguroase si sa-l stimuleze prea tare.
Noapte sau zi
In dorinta ca cel mic sa doarma cat mai mult pe timpul zilei, mami trage toate perdelele si draperiile, ca in camera sa fie intuneric. De fapt, acest lucru il bulverseaza pe cel mic, care in primele saptamani de viata nu are ritmul circadian (programul de veghe/odihna) bine stabilit. Daca vrei sa doarma mai bine, nu-i induce ziua senzatia ca e noapte si invers, aprinzand noaptea lumini.
Aeriseste-i camera
Aerul imbacsit il face pe cel mic sa se foiasca. Este bine ca inainte de ora de culcare sa aeristesti bine camera. In sezonul rece nu trebuie sa supraincalzesti incaperea. Adultii prefera temperaturile peste 22 de grade, dar bebelusilor le priesc cele de 18-21. Aceste temperaturi induc, se pare, si un somn mai profund si mai odihnitor celor mici. In camera bebelusului nu trebuie sa functioneze aeroterme sau calorifere electrice – acestea usuca aerul si mucoasele, cauzand disconfort celui mic si crescand si riscul de moarte subita.
Pune-i mana pe burtica
Atunci cand ti-a atipit in brate si il transferi in patut, pune-i un minut mana pe burtica si stai langa el inca un minut, doua. Asta ii induce senzatia de confort de care are nevoie pentru a adormi atunci cand simte ca nu mai are caldura ta.
Vise parfumate
Daca a trecut deja de pragul primelor 6 luni, poti folosi si un strop de ulei esential de lavanda pe care sa-l picuri in apa de baie sau sa-l agaugi in masina de spalat cand ii speli asternuturile. Uleiul de lavanda induce relaxarea si alunga anxietatea, asigurand un somn de noapte buna.