- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPII5 greseli pe care le faci cand ii dai medicamente

5 greseli pe care le faci cand ii dai medicamente

La fiecare 8 minute, un copil din Statele Unite sufera ca urmare a unei erori in administrarea medicatiei, eroare comisa fie de parintii lui, fie chiar de catre cadre medicale. Concluziile studiului realizat pe 63.000 de copiii cu varste intre 0 si 6 ani, si publicat anul trecut, arata ca multe dintre greselile pe care le facem cand administram medicamente copiilor au efecte grave, putand duce chiar la moartea celor mici. Pentru Romania, astfel de studii nu exista inca, dar medicii se pun de acord ca urmatoarele 5 greseli sunt comise de catre foarte multi parinti. Ai grija sa nu le faci si tu!

Abuzul de antibiotice

Parintii cred ca antibioticele rezolva orice problema si la primul semn de raceala sau gripa se grabesc sa administreze un antibiotic. Cele mai multe dintre episoadele de raceala sau gripa sunt produse de virusuri, asupra carora antibioticele nu numai ca nu au afect, dar le pot produce mutatii, creand un virus inca si mai puternic, care va ataca pe viitor organismul.

Administrarea de antitermice

Suspensiile orale pe baza de ibuprofen, cu efect antitermic si analgezic pot fi administrate copiilor cu varsta peste 3 luni fara un consult medical, in teorie. Acestea sunt indicate pentru ameliorarea durerilor de dinti sau reducerea febrei intr-un episod de raceala. Dar febra – avertizeaza medicii – poate masca o serie de afectiuni grave, iar scaderea ei cu ajutorul antitermicelor poate amana momentul in care copilul poate fi diagnosticat si tratat pentru afectiunea care produce si febra.

Supradozele

Cei mai multi dintre parinti administreaza medicamentele dupa prospect, mai ales cand e vorba de produse care se pot elibera fara prescriptie medicale. Ei nu stiu ca cele mai multe dintre medicamente se prescriu in functie de kilogram/corp si nu luandu-se in calcul varsta copilului. Asa se ajunge la supradoze, chiar in cazul in care se respecta prospectul. Pe de alta parte, parintii tind sa dea un pic mai mult decat doza recomandata, pentru ca cel mic sa se faca mai repede bine. Supradozarea unui medicament poate avea insa consecinte foarte grave.

Fara aspirina

Putini parinti stiu ca administrarea aspirinei este interzisa in cazul copiilor mai mici de 8-9 ani, din cauza riscului de  Sindrom Reye. Mentioneaza varsta copilului de fiecare data cand mergi la farmacie, chiar daca doresti sa cumperi medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala. Si fii foarte atenta la compozitia medicamentelor – foarte multe au ca substanta activa acidul acetilsalicilic (cum apare aspirina pe etichete).

Medicamente impotriva tusei

Irita stomacul, provoaca eruptii cutanate, induc anomalii cardiace si convulsii. Si totusi, foarte multi parinti administreaza in continuare medicamente antitusive copiilor. In Statele Unite, din anul 2008, este interzisa administrarea medicamentelor antitusive copiilor mai mici de 2 ani, iar producatorii sunt obligati sa puna avertismente privind riscurile administrarii antitusivelor pentru copii mai mici de 4 ani. Medicii spun ca siropurile impotriva tusei nu au beneficii demonstrate, in schimb, administrarea lor are o multime de efecte secundare la copii.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme