- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSI5 greseli de evitat cu un nou-nascut

5 greseli de evitat cu un nou-nascut

Venirea pe lume a primului copil vine nu doar cu tone de fericire ci si cu mii de intrebari si responsabilitati. Mai ales din partea mamei care se da peste cap ca puiului ei sa-i fie totul bine. Dincolo de indicatiile medicului si sfaturile persoanelor apropiate, este foarte probabil sa mai ai dubii – e firesc, orice inceput are incercari. Pentru ca totul sa mearga bine, ai incredere in instinctul matern si ai grija sa incepi experienta maternitatii fara excese. Vei gasi mai jos 5 sfaturi utile de urmat daca vrei sa ramai o persoana echilibrata chiar si cu un bebe in brate.

Uita ideea ca „trebuie sa invete sa fie independent”

Copilul mic nu trebuie lasat singur – in dormitor, in patut, pe masa de schimb sau intr-o altă camera. Stim ca e obositor, insa, trebuie sa tii minte ca un nou-nascut nu poate fi ignorat, iar plansul e modul lui de a comunica. Plange pentru ca are nevoie de ceva: hrana, un scutec nou, alinare sau, pur si simplu, vrea la mama pentru ca se simte abandonat. El se bazeaza pe tine cu toata fiinta, caci timpul petrecut in pantece a fost asigurarea sa ca mama e singura fiinta care stie cu adevarat sa il ocroteasca. Asadar, uita ideea ca „trebuie sa invete sa fie independent” – nu e vremea sa plece la facultate! 

Nu cumpara haine in exces

In calitate de viitoare mama, ai pregatit cam tot ce iti parea util perioadei urmatoare nasterii copilului. Asemenea tie au gandit si apropiatii, care v-au mai adus hainute, jucarii, poate chiar lucruri la care nici nu te-ai gandit ca ti-ar fi de folos – doar stim cat de rapid creste un bebe… Numai ca realitatea poate altera, uneori, perspectiva si poti aluneca in capcana achizitionarii excesive – in definitiv, cui strica un strop de precautie suplimentara? Tuturor! Pentru ca orice cheltuiala poate fi facuta in functie de necesitatile efective, pentru a evita aglomerarea casei si reducerea bugetului. Identifica magazinele de incredere si ai grija la calitatea produselor, mai ales cand trebuie sa cumperi articole mari. Pentru un plus de confort, apeleaza la surse online – precum https://www.jucarii-online.eu/carucioare-sport, de pilda – pentru a primi marfa acasa. Astfel, vei avea mai mult timp sa te bucuri de familie. 

Nu te panica la cel mai mic semn

Panica este una dintre caracteristicile proaspetelor mamici si obositoarea sursa de stres pentru tatici. Fireasca si salutara, desigur, grija pentru nou-nascut devine, insa, o reala bataie de cap atunci cand se transforma in obsesie. La prima vedere, poate parea justificata, dar, te asiguram ca reprezinta un cosmar pana si pentru personalul medical! Sunt numeroase cazurile de mame speriate de orice posibila imbolnavire a copilului care alearga la specialist, chiar si pentru un stranut repetat. Nu fi si tu una dintre ele. Asemenea situatii nasc in copil anxietate si teama fata de sistemul medical, ceea ce nu va fi deloc salvator mai tarziu, cand pruncul va fi nevoit sa mearga in comunitate – cresa, gradinita, scoala. Asculta, asadar, de medicul care cunoaste istoricul juniorului si ai incredere ca sistemul imunitar al celui mic poate face fata provocarilor!

Nu deveni dependenta de sfaturile altora

Aici atingem un alt subiect sensibil, in care proaspata mamica devine, fara sa-si dea seama, victima conjuncturilor. Neincrederea in sine, mai ales cand ai in grija un nou-nascut, face parte din normalitate. Dar, informatiile pe care le acumulezi au nevoie de un teren stabil – increderea in tine. Este o lectie pe care unele dintre noi au invatat-o chiar de la medicul pediatru: „Tu asculta sfaturile si, daca nu e caz de mers in spital de urgenta, atunci alege ce iti spune inima! In ea a crescut bebe mai intai, pentru ca instinctul matern e mai puternic decat insasi ratiunea!”.

Nu uita de tine

Atentia sporita aplecata numai asupra bebelusului tinde sa acapareze fiinta mamei, care uita de sine si se afunda in nemultumiri. In multe cazuri, situatia degenereaza si se ajunge la divort, ceea ce reprezinta un adevarat soc si marcheaza pe viata copilul. Prin urmare, tot pentru binele celui mic, ai grija si de tine! 

A fi parinte este o aventură extrem de interesanta. Trebuie abordată cu entuziasm, speranta, dar, mai presus de toate, cu prudenta si rabdare. Ingrijirea unui copil mic nu este o sarcina simpla, insa, echilibrul se transmite la pruncul care va creste mai fericit in bratele mamei care stie sa se autoaprecieze.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme