- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
LIFESTYLEFamilia4 greseli pe care (mai) toti parintii le fac

4 greseli pe care (mai) toti parintii le fac

Din momentul in care aflam ca vom deveni parinti incepem sa planuim – ce vom face pentru cel mic, ce-i vom cumpara, unde vom merge si ce greseli, pe care parintii nostri le-au facut cu noi – NU vom face. Si totusi, inevitabil, undeva ajungem sa gresim, chiar cu cele mai bune intentii. Uite care sunt 4 greseli pe care mai toti parintii le fac. 

Nu ii spui NU copilului

Parintii moderni se tem de NU, dupa ce au citit carti intregi despre educatie pozitiva si tehnici de comunicare eficienta, dar NU-ul are si el rostul lui. El este necesar pentru a stabili anumite reguli si limite, de care copiii au nevoie.

Vrei sa fii un parinte-prieten

Bun in teorie, conceptul de parinte-prieten prezinta anumite capcane. Sigur ca este bine ca cel mic sa stie ca te are alaturi oricand. Dar un copil are nevoie de autoritate si reguli. Doar in acest fel isi stabileste propriul raport cu lumea din jur. Parintele-prieten este de fiecare data surprins cand copilul nu-l mai asculta. Asa ca, dupa ce a pierdut avantajul autoritatii, parintele-prieten incearca o negociere cu cel mic, tehinica ce esueaza din start, caci copilul stie deja ca a iesit invingator.

Vrei alt copil

Orice parinte isi doreste sa aiba cel mai destept, cel mai creativ, cel mai popular si cel mai frumos copil, toate in acelasi timp, desigur. In dorinta noastra de a avea copilul pe care ni-l dorim, ignoram insa copilul pe care il avem – cu calitatile lui, dar si cu neajunsurile in raport cu portretul copilului ideal, proiectat de noi. Rolul tau de parinte este sa il ajuti pe cel mic sa-si descopere calitati si inclinatii pe care le are, nu sa-l fortezi in directia in care doresti tu.

Il cresti prea dependent

Nu toti parintii sufera de sindromul ”puiul mamei” sau ”e prea mic, nu poate”, dar cei mai multi dintre parinti intarzie dezvoltarea copilului lor insistand sa faca el pentru cel mic anumite lucruri. Sigur ca la 1 an nu-si poate lega singur sireturile si nici nu se poate spala pe dinti, dar independenta copilului trebuie incurajata inca de cand e foarte mic. Lasanu-l pe copil sa faca lucrurile n felul lui, asa cum poate, il ajuti sa invete sa ia decizii, sa isi stabileasca anumite obiective, sa sa organizeze, lucruri care ii vor folosi in viata de adult.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme