- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIIJoc si jucarii3 moduri de a dezvolta inteligenta copilului

3 moduri de a dezvolta inteligenta copilului

Specialistii s-au pus de acord – primii 2 ani din viata sunt extrem de importanti pentru dezvoltarea inteligentei. In afara de componenta genetica (da, inteligenta se si mosteneste), un factor important in dezvoltarea inteligentei il reprezinta interactiunea cu parintii.

Practic, un copil este cu atat mai inteligent cu cat este expus la sunete, mirosuri, gusturi, texturi – pe scurt, experiente senzoriale diferite, prin intermediul parintelui sau. Aceste experiente il ajuta sa dezvolte mai repede si mai bine anumite conexiuni la nivelul creierului.

Relatia armonioasa cu parintii conteaza si ea foarte mult in dezvoltarea inteligentei, iar rolul tatalui este extrem de important, spun specialistii. In cadrul unor studii, s-a observat ca acei copii ai caror tatici au fost implicati de la inceput in cresterea celor mici au obtinut rezultate ridicate la toate testele clasice de „masurare” a inteligentei si au avut rezultate scolare deosebite.

Joacă-te cu program

Cel mai mult si mai bine, un copil invata in joaca – dar prea multa stimulare strica. Dupa o repriza de joaca de 15-20 de minute, este bine ca cel mic sa fie lasat sa se odihneasca cel putin o ora – timp in care creierul se relaxeaza si asimileaza toate noile informatii, pe care le va verifica apoi in contexte similare viitoare.

Ai grija la alimentatie

Se stie ca exista o conexiune directa intre alimentatie si inteligenta copilului. Acizii grasi esentiali (Omega-3, Omega-6), pe care ii regasim in pestele gras, avocado, uleiul de masline si in sau nuci si seminte – dezvolta si protejeaza functiile cognitive ale creierului, imbunatatesc capacitatea de concentrare si memoria. La fel, ouale, bogate in proteine, colina, zinc si luteina, sunt considerate adevarate alimente-minune pentru creier, iar varza kale contine di-indolilmetan, care ajuta la propriu celulele creierului sa creasca. Fructe precum merele, fructele de padure, prunele contin o multime de antioxidanti care imbunatatesc functiile cognitive si protejeaza celulele creierului de actiunea nociva a radicalilor liberi.

Ofera-i jucarii inteligentei

Contrar impresiei pe care o au parintii, jucariile inteligente si cele care dezvolta anumite abilitati copilului si il fac mai destept nu sunt neaparat cele sofisticate. Jucariile simple, dar care permit celui mic sa interactioneze si sa foloseasca in mod creativ jucaria respectiva sunt cele pe care un parinte ar trebui sa le cumpere. Din saculetul cu jucarii al unui copil nu ar trebui sa lipseasca puzzle-urile, carticelele cu imagini (cartonate, caci cel mic are obiceiul sa molfaie tot ce prinde), jucariile muzicale sau cele cu forme de sortat si cuburi, care pot fi folosite pentru jocuri ce implica o buna coordonare ochi-mana si favorizeaza dezvoltarea abilitatilor motorii.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme