- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSI3 mituri despre diversificarea alimentatiei

3 mituri despre diversificarea alimentatiei

Introducerea primelor alimente solide este un pas important in viata bebelusului, dar mai ales in viata parintilor care sunt chinuiti de o multime de intrebari.

Uite care sunt 3 mari mituri despre diversificarea alimentatiei si care este adevarul!

E gata de diversificare daca pare interesat de hrana voastra

Care e adevarul: Faptul ca bebe este foarte interesat de farfuria voastra nu este un indiciu in sine ca este gata pentru primele alimente solide. In mod normal, medicii recomanda interevalul dintre 4 si 6 luni pentru inceperea diversificarii, dar fiecare bebelus are propriul lui ritm de dezvoltare.

Urmareste indiciile care iti spun ca cel mic este gata pentru solide:

– poate sta singur in fundulet, fara sa fie tinut

– deschide gurita atunci cand i se ofera hrana

– a pierdut reflexul de extruziune (acela de a impinge cu limba inspre afara)

– intoarce capul intr-o parte sau respinge sanul sau biberonul cand nu ii mai este foame

Chiar si cand aceste semne sunt prezente, introducerea alimentelor solide trebuie facuta pas cu pas. Primele mese solide sunt alcatuite din doar cateva lingurite de piureuri si doar o singura portie de solide va intra in meniul dintr-o zi, laptele ramanand in continuare alimentul principal pentru cei mici in aceasta prima faza a diversificarii.

Este bine sa ii oferi intai legume

Care este adevarul: Cei mai multi medici sfatuiesc mamicile sa inceapa diversificarea introducand intai legumele, apoi fructele. Se considera ca avand o preferinta innascuta pentru gustul de dulce, este posibil ca cel mic sa respinga legumele daca sunt introduse dupa bebe s-a imprietenit deja cu fructele. Legumele au fata de fructe avantajul ca in afara de vitamine contin mai multe minerale, precum calciu si fier, esentiale pentru buna crestere si dezvoltarea bebelusului.

Foarte multe alimente pot declansa alergii

Care este adevarul: Aici, parerile medicilor sunt impartite. In timp ce unii considera ca unele alimente, precum ouale, pestele, graul, alunele prezinta risc alergenic crescut, Asociatia Pediatrilor Americani (care si-a revizuit sugestiile pe tema diversificarii in februarie 2013) considera ca astfel de alimente pot fi introduse chiar intr-o prima faza a diversificarii (intre 4-6 luni) in meniul celor mici, daca nu exista un istoric de alergii in familie. Nu exista suficiente dovezi, spun medicii americani, care sa ateste faptul ca introducerea alimentelor considerate cu risc alergenic mai tarziu in meniu ii fereste pe cei mici de alergii. Ba dimpotriva, sunt voci care sustin ca daca se amana prea mult introducerea anumitor alimente, riscul de alergii creste. Pe lista alimentelor contraindicate bebelusilor ramane in continuare laptele de vaca, ce nu trebuie introdus in alimentatia bebelusului mai devreme de prima aniversare. Bebelusii nu pot procesa proteinele din laptele de vaca, acesta nefiind oricum potrivit pentru nevoile lor nutritionale.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme