- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
NOU NASCUTIScor ApgarRelatia dintre scorul Apgar si sanatatea nou-nascutului

Relatia dintre scorul Apgar si sanatatea nou-nascutului

apgarInca din primele momente ale nasterii, nou-nascutul este evaluat si notat cu atentie de catre medicii neonatologi. Evaluarea sa initiala reprezinta un prim criteriu de acordare a scorului Apgar.

Scorul Apgar reprezinta o modalitate prin care medicii reusesc sa identifice problemele de sanatate ale nou-nascutului. In cazul in care nou-nascutul a fost notat cu valori cuprinse intre 8-10, atunci viata sa se afla in afara oricarui pericol, fiind extrem de sanatos si neavand nevoie de ingrijiri medicale de specialitate. In cazul in care nou-nascutul primeste scorul Apgar mai mic, estimat cu valori cuprinse intre 5-7, atunci acesta va avea nevoie de ingrijiri medicale de specialitate, insa se va insanatosi. Orice notare mai mica de nota 5 necesita acordarea primului ajutor intrucat sanatatea si viata sa sunt puse in pericol.

Acordara scorului Apgar este o modalitate de evaluare a starii de sanatate a nou-nascutului. Imediat dupa nastere medicii vor analiza cativa parametri importanti, pe care ii vor nota cu valori cuprinse intre 0-2, insumandu-i in cele din urma in vederea obtinerii notei finale.

Bataile inimii, reflexele, respiratia, tonusul muscular si culoarea sunt cei cinci indicatori de stabilire a scorului Apgar. Asa cum aminteam, medicii vor analiza rapid si vor acorda pentru fiecare o anumita nota cuprinsa intre 0-2, urmand, ca in final, sa le insumeze.

Ori de cate ori parintii sunt anuntati ca nou-nascutul a primit la nastere nota 10 sunt de-a dreptul coplesiti de emotie, cunoscand faptul ca micutul se afla in afara oricarui pericol. Cu toate acestea, nici valorile mai mici nu trebuie sa fie ingrijoratoare, nou-nascutul putandu-se recupera destul de rapid dupa nastere. Nu este obligatoriu ca problemele de sanatate avute la nastere sa il insoteasca pe tot parcursul vietii.

Scorul Apgar a fost inventat de Virginia Apgar din dorinta de a evalua corect starea de sanatate a nou-nascutului inca din primele momente dupa venirea sa pe lume.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme