Iubiti fructele? Atunci aceasta lista cu zece fructe exotice ciudate o sa va starneasca in mod sigur pofta. Chiar daca in ultimii ani in magazinele din tara noastra au aparut multe fructe exotice ciudate (papaya, lychee sau fructul pasiunii), au ramas insa multe fructe exotice de care probabil nu ati auzit pana acum. Acestea provin in principal din Asia si Africa, insa nu au ajuns inca pana in Romania. Prietenii nostri de la www.gatesterapid.ro ne-au oferit un material despre fructele exotice.
1. Castravete african cu coarne: cunoscut sub numele de pepene cu coarne, pepenele jeleu, melano, pikano sau kiwano, acesta face parte din specia castravetelui și a pepenului, avand un gust undeva intre castravete si zucchini, cu puternice contraste vibrante. Castravetele este originar din Africa si are un continut bogat de fibre si vitamina C.
2. Durian: este un fruct din Asia de Sud, cu o forma rotunda, usor neregulata, acoperita cu spini. Numele „durian” provine de la combinatia de cuvinte „duri malay”, ce inseamna spin. Exteriorul fructului este tare, iar interiorul este moale si carnos, cu nuante de galben spre portocaliu si un gust dulce.
3. Ackee : originar din Africa de vest, ackee este importat si cultivat si in Jamaica, considerat a fi fructul specific acestei tari. Ackee este foarte des folosit in bucataria caraibiana.
4. Rambutan: provine din Malaezia, are un aspect exterior ciudat, fiind un fruct moale si dulce, foarte asemanator cu litchi. Are un gust ca al strugurilor si poate fi adaugat in salate de fructe si in cocktailuri.
5. Physalis : cunoscut sub numele de „floarea lampion”, se cultiva in America de Sud si are fructe asemanatoare cu ale cireselor, acoperite cu un invelis portocaliu. Gustul este acrisor, cu o aciditate puternica, precum a rosiilor. Datorita acestei aciditati speciale, physalis se foloseste in foarte multe feluri (de exemplu – paste cu sos de Physalis).
6. Jabuticaba : acesta este un pom din America de Sud, cu fructe ce cresc direct pe trunchi. Fructele jabuticaba arata ca niste struguri, motiv pentru care sunt folosite si pentru vin si lichior.
7. Miraclefruit : provine din Africa si arata ca niste fructe de padure, iar atunci cand sunt consumate modifica gustul alimentelor acre in gust dulce. Efectul se datoreaza miraculinului, folosit cu scop comercial ca si substituent pentru zahar.
8. Aguaje : este consumat in principal in jungla Amazoniana, cu o popularitate din ce in ce mai mare peste tot in lume. Cunoscut pentru proprietatile sale (eficient pentru tratarea arsurilor), acesta este o sursa excelenta de vitamina A si C. Daca este fermentat, face un vin exotic delicios. Aguaje contine fitoestrogeni, adica estrogeni produsi de natura, care accentueaza trasaturile feminine si mentin sanatatea parului, a unghiilor si a pielii.
9. Jackfruit : este fructul national din Bangladesh si a fost cultivat in India pentru prima oara in urma cu 6000 de ani. Fructul poate ajunge si la dimensiunea unui pepene, este carnos si untos, bogat in fibre.
10. Monstera deliciosa : nativa din padurile tropicale din America Centrala, fructul mai poarta si numele de planta urgan. Este un fruct rar, cu un aspect ciudat, caruia ii ia un an sa se coaca. In cazul in care este consumat crud, acesta este toxic.