In timpul perioadei de lahuzie, orice femeie poate trece prin starile de depresie postpartum. Fie ca ii este teama de noile sale responsabilitati, fie a trecut prin experienta unei sarcini sau nasteri destul de dificile sau pur si simplu sindromul baby-blues-ului – toate pot deveni factori favorizatori ai depresiei postpartum.
Depresia post partum reprezinta o etapa din viata proaspetei mamici destul de dificila de parcurs. Uneori, absenta comunicarii in cuplu, dar si starile de ingrijorare sau lipsa celor apropiati pot conduce la agravarea acestei stari. De aceea, in ultima perioada statisticile au incercat sa traga un semnal de alarma si sa arate ca tot mai multe femei cad prada depresiei post partum.
Iata cum se manifesta depresia postpartum:
- Stari de insomnie;
- Suparare, tristete accentuata;
- Stari de plans necontrolat;
- Lipsa interesului asupra activitatilor pe care altadata le faceai cu mare drag;
- Lipsa poftei de mancare;
- Izolare;
- Stare de nervozitate si iritabilitate accentuate;
- Autoinvinuire;
- Ganduri negative si chiar idei de suicid;
- Atacuri de panica, stari de frica, cresterea pulsului.
Modificarile hormonale de dupa nastere pot determina toate aceste stari. In cazul in care acestea se agraveaza este indicat ca proaspata mamica sa efectueze un consult de specialitate.
Starile de depresie postpartum pot deveni destul de periculoase, pragul de trecere spre afectiuni psihiatrice grave fiind unul destul de mic.
Foto: http://www.4ea.ro / http://www.cuibulberzelor.ro