- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIIComportamentCum il facem sa accepte un fratior sau o surioara

Cum il facem sa accepte un fratior sau o surioara

petrajordan420

Picture 2 of 2

Micutul era obisnuit sa fie centrul universului tau, iar venirea pe lume a unui frate mai mic sau a unei surioare poate fi o veste ingrijoratoare pentru el, deoarece mediul cu care era familiarizat se schimba. Multi copii simt ca isi pierd pozitia privilegiata si ca noul bebelus se afla in centrul atentiei, ca toata lumea il ia din patut in brate, lucru greu de acceptat.

Cele mai frecvente reactii ale fratelui mai mare:
Copilul simte ca pierde teren, ca mami si tati se ocupa mai mult de bebelus, iar toate aceste schimbari trezesc in el anumite reactii:

  • Cel mic se poate revolta impotriva parintilor. Din cauza geloziei fata de fratele mai mic, iti poate aduce reprosuri: ca nu il mai iubesti ca inainte, ca nu ii mai acorzi atentie, ca pe nounascut il iubesti mai mult. Nu trebuie sa te superi pe el, dar nici sa fii prea permisiva, deoarece poate incerca sa te sfideze prin insultarea sau lovirea mezinului.
  • Micutul tau se poate intrista si se retrage in sine. Aici exista pericolul ca primul copil sa creada ca nu mai este destul de bun, destept sau interesant pentru tine si tu ai decis sa il inlocuiesti cu cel mic. Vorbeste cu el si explica-i in mod clar motivele pentru care doresti sa ii oferi un fratior si faptul ca, de-a lungul vietii, si el se va putea bucura de prezenta si ajutorul noului membru al familiei.
  • Copilasul se adapteaza si isi cauta locul in noul peisaj familiar. Este solutia ideala. Cel mic incearca sa isi gaseasca locul in familie, preia rolul de frate mai mare si se bucura ca isi poate ajuta parintii. Aceasta reactie este incurajata de parintii care isi pregatesc din timp copilul pentru venirea pe lume a fratiorului mai mic.

Cum sa faci relatia dintre cei doi fratiori cat mai puternica

  • Nu face comparatii intre cei doi. Evita sa iti pui copilul intr-o situatie stanjenitoare. Niciunul nu e mai bun, mai destept sau mai frumos. Fiecare copil e unic si special in felul sau.
  • Implica-l in activitati alaturi de fratele mai mic. Va fi multumit cand va vedea ca ai timp pentru amandoi si ca poate avea parte de momente frumoase in familie, asa cum este ea acum.
  • Nu uita sa iti manifesti afectiunea fata de el. Ia-l in brate, pupa-l, joaca-te cu el. Cel mai important pentru dezvoltarea micutului este sa se simta iubit si ingrijit de parinti.
  • Invata-l sa aiba rabdare cu bebelusul. Asa va deveni mai responsabil, va invata cum este sa aibe grija de cineva mai mic si mai sensibil decat el.
  • Invata-i sa imparta jucariile. O lectie foarte importanta pentru toti copiii, impartitul jucariilor cu fratii sau cu alti copii ii va invata sa nu fie egoisti.

Daca vei fi alaturi de el, il vei anunta din timp de venirea pe lume a fratiorului sau a surioarei si ii vei arata ca nu pierde afectiunea parintilor ci castiga un prieten pe viata, cel mic va trece cu bine de aceasta perioada stresanta si se va integra cu usurinta in noul mediu familial.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme